latinica  ћирилица
13/06/2017 |  17:55 ⇒ 14/06/2017 | 00:08 | Autor: RTRS

Kako stranim državljanima naplatiti kazne za nepropisno parkiranje? (VIDEO)

Kako stranim državljanima naplatiti kazne za nepropisno parkiranje ili neplaćanje parkinga? Taj odgovor većina lokalnih zajednica nija pronašla, a izuzetak je Bijeljina.
Parking - Foto: RTRS
ParkingFoto: RTRS

Tamo, uz posredstvo agencije, koja je zadužena za naplatu parking kazni širom Evrope, od naplate prekršaja nisu izuzeti ni stranci.

Tokom ljetnih mjeseci u sezoni godišnjih odmora, ali i za vrijeme vjerskih praznika, ulice Bijeljine pune su vozila sa inostranim registarskim tablicama. Za sve njih, već treću godinu važe ista pravila parkiranja kao i za domaća vozila. 

Svako ko ne plati parking koji košta pola, odnosno jednu marku po satu u plavoj i crvenoj zoni, dobija kaznu od deset maraka. Ako u roku od osam dana ne izmiri ovu kaznu, a riječ je o vozilu sa stranim tablicama, rizikuje da dobije višestruko veći iznos, zavisno od zemlje u kojoj živi i procedura koja je potrebna da se sprovede radi naplate kazne.

- Kazne idu od 30 do 50 evra u prvom postupku, odnosno 70 evra u drugom postupku, a ako već na neki sud, onda su troškovi već oko 200 evra po jednoj kazni. Od naplate tih kazni, mi smo kupili nove pda uređaje, i poboljšali kontrolu parking mjesta - istakao je direktor Direkcije za razvoj i izgradnju grada Bijeljina Mladen Petrović.

 

U slučaju da niste platili kaznu za parking, a izlazite iz BiH, na granici vam neće praviti problem, što nije slučaj sa težim saobraćajnim prekršajima. 

- To su uglavnom prekršaji iz osnova bezbjednosti saobraćaja prekoračenje brzine, uglavnom se radi o tim prekršajima.  Imali smo 92 državljana, od toga 19 je ustupljeno policiji Srbije, dok je 72 procesuirala policijska stanica za bezbjednost saobraćaja Bijeljina - izjavio je inspektor za graničnu kontrolu Kancelarija Granične policije "Sjeveroistok" Bijeljina Predrag Santrač.

 Preduzete mjere prinudne naplate dale su rezultate. Smanjen je broj izdatih parking kazni, a posebno u julu, avgustu i decembru, kada najviše ljudi iz inostranstva boravi na našim prostorima.