latinica  ћирилица
13/06/2017 |  19:00 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Alić odbio da svjedoči na suđenju Naseru Oriću (VIDEO)

Autor knjige "Iza zatvorenih vrata Srebrenica 1992.-1995" Fahrudin Alić, zbog, kako saznajemo, prijetnji upućenih njemu i njegovoj porodici, odbio je da svjedoči na suđenju ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Ipak, kao dokaz je uvrštena njegova knjiga u kojoj, između ostalog, opisuje Orićevo učešće u napadu na selo Kunjerac i demantuje svjedoke odbrane - Orićeve bivše saborce.

Bio je pomoćnik komandanta 28. divizije tzv. Armije BiH. Pomoćničko mjesto, demonstrativno je napustio zbog neslaganja sa načinom komandovanja u zoni Srebrenica.

Prije koju godinu, Fahrudin Alić napustio je BiH. Sa pristojne udaljenosti demistifikovao je i ukoričio, ratna zbivanja u i oko Srebrenice. Prijetili su mu tada! I njemu i porodici! Јoš više, nakon što je tužilac Miroslav Јanjić objelodanio sudskom vijeću i odbrani optuženih, da će ovog bilježničara ratnih Srebreničkih dešavanja, saslušati u sudnici. Stotine prijetećih poruka, kako saznajemo, poslano je na Alićevu adresu.

Odlučio je da se, zarad lične i bezbjednosti svoje porodice, u sudnici ne pojavi. No, njegovo ukoričeno “svjedočenje”, Vijeće je prihvatilo kao dokaz. A ono ozbiljno demantuje svjedoke odbrane, sve saborce optuženih zločinaca, koji su vidno instruisani kazivali, kako “neustrašivi srebrenički gazija” i njegov saborac Muhić u napadima na srpska sela u kojima su zarobljeni Srbi likvidirani, gle čuda, ni učestvovali nisu.

U orkestriranom pokušaju da ih od odgovornosti amnestiraju, pojedinci poput Fadila Salihovića pribjegavali su i krivokletstvu. Drugi su neuvjerljivo uvjeravali, kako se od Srebrenice gdje je Orić “zulumćario”, do Kunjerca gdje je prema optužnici likvidirao Mitra Savića, zbog srpskih snaga proći nije moglo. 

Sada već sumnjivog kredibiliteta, svjedočili su Tutundžić i družina i kako je nenaoružano lokalno stanovništvo potpomognuto sa samo tri “grupice” boraca “veličanstveno”, suprotstavilo mnogo brojnijem i do zuba naoružanom neprijatelju. U svom, od javnosti skrivenom djelu, Fahrudin Alić međutim opisuje opštu mobilizaciju muslimanske vojske za napad  na Kunjerac i okolinu. Selektivno opisuje i dešavanja spornog 14. decembra, kada je zarobljeni Mitar likvidiran. 

“Na prostoru oko Kunjerca trajala je borba cijelog prijepodneva bez značajnijeg napredovanja naših snaga. ... U popodnevnim satima u Podloznik stigao je i Naser s nekim borcima iz svog okruženja. Stajao sam iznad seoskog puta s nekim borcima iz moje jedinice, kada mi je javljeno da skupa s Јusom odem u tu kuću. 
Fahro, Јusu i tebe zove Naser da uđete u kuću – reče neko od prisutnih.”

Opisuje Alić i kako je “Veliki gazda”, a tako je u knjizi povremeno Orića oslovljavao nadmeno i podsmješljivo sa potčinjenima komunicirao. Opisuje i kako je Orić, kasnije otišao put Sasa, još jedne – za instruisane svjedoke – “nedostupne lokacije”. Baš kao što su “nedostupni” za Orića i Muhića bili i Lolići u kojima je, prema optužnici, isti egzekutor bio i zarobljenog Milutina Miloševića. .

“Tvrdili” su svjedoci poput Delića, baš kao i samo Orić u svojim povremenim drskim istupima i kako je Milutin Milošević poginuo u borbi. Pucajući s tenka, pogođen je. Razbijenu mu lobanju, što je dokazao obdukcioni nalaz, imaginarno pravdali, u smrtnom ropcu - padom i udarcem o kamen. Zavezane ruke, što je takođe obdukcija potvrdila, međutim, ni imaginarno opravdali nisu.

Niti odgovorili na pitanje – kako je vezani Milošević navodno “pucao” prije nego je ubijen. Slično jedno – imaginarno svjedočenje iz 1993. godine, u pisanom obliku, ali bez zakonskih generalija, i advokati optuženih pokušali su da uvrste u sudski spis. No na pokušaju je ostalo. Јer se navodni svjedok – Branislav Milošević u sudnici pojavi. Negirao je da je vidio smrt svog prezimenjaka, i da je ikada bilo kome na te okolnosti svjedočio. Potvrdio je i falsifikovanje njegovog potpisa, ne sporeći mogućnost vještačenja grafologa.

Kolorit manipulacija, prijetnji, ucjena, naprasnih amnezija i pokušaja da se očevici preko noći proglase “neuračunljivim”, današnjim svjedočenjem, trebalo bi da je okončan. Na potezu je sudsko vijeće predvođeno Šabanom Maksumićem, koje je odlučilo da video materijal, našoj medijskoj kući, danas uskrati.