latinica  ћирилица
13/06/2017 |  20:02 ⇒ 14/06/2017 | 09:19 | Autor: RTRS

Kasipović: Utvrđene izmjene Krivičnog zakona BiH mimo stavova Srpske

Savjet ministara BiH utvrdio je danas izmjene Krivičnog zakona BiH mimo stavova koje je dalo Ministarstvo pravde Republike Srpske, izjavio je resorni ministar Anton Kasipović.
Anton Kasipović - Foto: RTRS
Anton KasipovićFoto: RTRS

"Ministarstvo pravde Srpske poslalo je svoje primjedbe našim ministrima i delegatima da bismo upozorili da nešto za nas ima neprihvatljivo. To je usvojeno i nikog ne krivim, ali želim o tome obavijestiti", rekao je Kasipović.

On je naglasio da je resorno ministarstvo na vrijeme poslalo primjedbe i sugestije u vezi sa Krivičnim zakonom BiH, ali da im nije posvećeno dovoljno pažnje.

"Јoš imam samo medijsku vijest, tek ću se upoznati o detaljima. Mislim da nije dovoljno pažnje posvećeno onom na što smo imali primjedbe iz Republike Srpske", istakao je Kasipović za RTRS nakon sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

On smatra da to nije nova praksa, te da je neophodno mnogo više međusobne saradnje da bi se doprinijelo razvoju vladavine prava u BiH, ali i poštovanju statusa Republike Srpske.

Savjet ministara BiH utvrdio je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama krivičnog zakona BiH. Ovim prijedlogom predviđeno je kažnjavanje negiranja genocida ili zločina protiv čovječnosti zatvorom od 5 do 10 godina.

Za javno podsticanje na nasilje i mržnju "usmjerenu protiv grupe ili nekog člana takve grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, pol, polno opredjeljenje, rodni identitet, invaliditet ili bilo koje druge osobine" predviđena je kazna zatvora od najmanje godinu dana.

Kazna je predviđena i za javno odobravanje, poricanje ili grubo umanjivanje pravosnažnom odlukom međunarodnog ili domaćeg suda utvrđenog zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina iz člana šest, sedam i osam Statuta stalnog Međunarodnog krivičnog suda ili zločina iz člana šest Povelje Međunarodnog vojnog suda, pridružene Londonskom sporazumu od 8. avgusta 1945. godine i drugog međunarodnog suda koji prihvata BiH.