latinica  ћирилица
14/06/2017 |  09:32 ⇒ 10:20 | Autor: RTRS

Lamert: Priština mora sprovesti dogovoreno

Predsjednik njemačkog parlamenta, Norbert Lamert, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji, rekao je da ono što su dogovorili Beograd i Priština mora da bude sprovedeno, a značajan dio toga je osnivanje zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.
Norbert Lamert (Foto:indiskretionehrensache.de) -
Norbert Lamert (Foto:indiskretionehrensache.de)

Lamert je napomenuo da EU podržava dijalog Beograda i Prištine, ali da na kraju obje strane treba da postignu kompromis. Govoreći o odnosu Zapada prema Balkanu, Lamert je rekao da su SAD mnogo učinile na stabilizaciji prilika na Balkanu, ali da se podrazumijeva da EU i njene članice, kao susjedi, imaju vodeću ulogu, kako bi podržale Srbiju i zemlje u okruženju u ostvarivanju njihovog strateškog cilja da ispune sve kriterijume za pristupanje EU.

Kao ključni izazov za Srbiju u procesu pristupanja EU označio je reformu u oblasti vladavine prava, naročito u pravosuđu, jačanje slobode medija, te normalizacija odnosa sa samoproglašenim Kosovom. Govoreći o predstojećem samitu lidera zapadnog Balkana u Trstu, u okviru Berlinskog procesa, Lamert je rekao da je njegov cilj da se dalje radi na uspostavljanju zajedničkog tržišta od 20 miliona stanovnika, koje čine države zapadnog Balkana.

Izvor: SRNA