latinica  ћирилица
14/06/2017 |  10:25 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

Zemljište Rakovac uknjiženo na Srpsku

Zemljištem na lokaciji Rakovac u bratunačkoj opštini namijenjeno za izgradnju graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija uknjiženo je na Republiku Srpsku, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, koje je demantovalo tvrdnje da Srpska nije riješila imovinsko-pravne odnose u vezi sa ovim slučajem.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

"Utvrdili smo da je izvršena eksproprijacija nepokretnosti radi izgradnje graničnog prelaza i pristupnih puteva, te da je zemljište na navedenoj lokaciji uknjiženo na Republiku Srpsku", saopšteno je iz Ministarstva.

Na taj način stvoreni su uslovi za pribavljanje građevinske dozvole i raspisivanje javnog poziva za izgradnju i nadzor koji je u toku.

Iz resornog ministarstva poručili su da Srpska nema nadležnost za građenje graničnog prelaza već je to posao zajedničkih institucija BiH, te da je neophodno prenijeti pravo građenja na Upravu za indirektno oporezivanje BiH.

"Uprava za indirektno oporezivanje BiH obratila se Vladi Republike Srpske sa zahtjevom za prenošenje prava korištenja na zemljište Rakovac, opština Bratunac, u svrhu izgradnje graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija", navedeno je u saopštenju.

Na sjednici Vlade koja je održana 8. juna zaključeno je da je, prema odredbama člana 293 Zakona o stvarnim pravima, potrebno zaključiti ugovor o osnivanju prava građenja, gdje će Republika Srpska ostati vlasnik zemljišta, a Uprava za indirektno oporezivanje nosilac prava građenja, odnosno vlasnik zgrade.

Vlada Srpske zadužila je Ministarstvo saobraćaja i veza da sprovede sve potrebne aktivnosti na pripremi ugovora, čijim bi se potpisivanjem stvorio pravni osnov za ostvarivanje prava građenja.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je juče da su institucije BiH u ovom trenutku uradile svoj dio posla u vezi sa izgradnjom graničnog prelaza i mosta Bratunac-Ljubovija, ali da se čeka da Vlada Republike Srpske završi svoj posao kako bi bio raspisan tender za izgradnju graničnog prelaza.

Šarović je novinarima rekao da Vlada Republike Srpske nije riješila imovinsko-pravne odnose, odnosno nije sprovela odgovarajuće procedure u vezi sa dodjelom zemljišta.

Izvor: SRNA