latinica  ћирилица
14/06/2017 |  11:12 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Odbor NSRS utvrdio- Usvojiti zakon o amnestiji

U Republici Srpskoj potrebno je usvojiti zakon o amnestiji, budući da je posljednji akt amnestije donesen prije 12 godina, zaključili su danas članovi Odbora Narodne skupštine za predstavke, prijedloge i društveni nadzor, predstavnici Ministarstva pravde Srpske i šefovi skupštinskih poslaničkih klubova.
Odbor- Usvojiti zakon o amnestiji - Foto: SRNA
Odbor- Usvojiti zakon o amnestijiFoto: SRNA

Na sastanku u Banjaluci konstatovano je da bi ovim zakonom trebalo precizno biti utvrđeno koja osuđena lica nemaju pravo na amnestiju, kao što su osuđena na kazne zatvora od 30 do 40 godina, za krivična djela silovanja, obljube nad nemoćnim licima, polnog nasilja nad djetetom, zloupotrebe službenog položaja, proizvodnje i prometa opojnih droga i druga teška krivčna djela, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, koji je prisustvovao sastanku, istakao je da je riječ o humanoj ideji i aktu milosti kojim bi najviši zakonodavni ogran trebalo da precizno definiše ko zaslužuje oprost dijela kazne, vodeći pri tome posebnu pažnju o žrtvama.

On je naglasio da je potrebno tačno definisati koja krivična dijela nikako ne smiju biti amnestirana.

Čubrilović je rekao da je, ukoliko poslanički klubovi žele da zakon ide u hitnoj proceduri, potrebno da Ministarstvo pravde Republike Srpske prijedlog ovog zakonskog akta pripremi do 4. jula da bi se našao na dnevnom redu julske skupštinske sjednice.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović saglasan je da je usvajanje ovog zakona u Republici Srpskoj potrebno, dok je pomoćnik ministra pravde za izvršenje krivičnih sankcija Pero Dunjić rekao da bi se zakon odnosio samo na lica kojima su sudili sudovi Republike Srpske.

- Ovaj zakon se ne bi odnosio na 125 lica kojima je kazne izrekao Sud BiH i 18 lica koje je osudio Sud Brčko diktrikta, a nalaze se na izdržavanju kazne u kazneno-popravnim zavodima u Republici Srpskoj - rekao je Dunjić i napomenuo da je Ministarstvo pravde Srpske spremno da uputi prijedlog za donošenje zakona o amnestiji i Ministarstvu pravde BiH da bi sličan zakon bio donesen i nivou BiH.

Predsjednik skupštinskog Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Slobodan Protić rekao je da su članovi Odbora u proteklom periodu posjetili osuđena lica na izdržavanju kazni u kazneno-popravnim zavodima u Foči, Banjaluci, Zenici i Mostaru, gdje su se uvjerili da dio problema sa kojima se suočava cijelo društvo proističe iz činjenice da zakon o amnestiji nije donesen već 12 godina.

Ombudsman BiH iz reda srpskog naroda Ljubinko Mitrović kaže da je ova institucija, čiji zadatak je zaštita ljudskih prava, spremna da se aktivno uključi u definisanje oblika amnestije i pomogne izradu zakonskog rješenja, te da predloži da se na svim nivoima vlasti u BiH pokrene inicijativa za donošenje sličnog zakona, navodi se u saopštenju.

Izvor: SRNA