latinica  ћирилица
14/06/2017 |  12:37 ⇒ 12:47 | Autor: RTRS

Šarović: Poštovaćemo preporuke Vlade Srpske o dopunama Krivičnog zakona BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, rekao je da je Savjet ministara BiH u načelu usvojio tekst izmjena i dopuna Krivičnog zakona, te da će srpski ministri prihvatiti konačan tekst ukoliko budu prihvaćene njihove primjedbe koje su "na liniji preporuka Vlade Republike Srpske".
Mirko Šarović - Foto: RTRS
Mirko ŠarovićFoto: RTRS

Tekst izmjena i dopuna Krivičnog zakona vjerovatno nećemo vidjeti narednih dana dok zapisnikom ne konstatujemo da li su sve primjedbe ugrađene u novi tekst zakona", rekao je Šarović, u pauzi zasjedanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ukoliko tekst izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH ne bude usaglašen sa primjedbama, kaže Šarović, može da ide u proceduru, ali bez glasova srpskih predstavnika koji će u tom slučaju biti preglasani. Pojasnio je da konačna verzija zakona izlazi onda kada u zapisniku sa sjednice Savjeta ministara BiH budu pobrojane sve primjedbe ministara iz Saveza za promjene i kada njih usvoji većina članova Savjeta ministara BiH.

Najavio je da će se danas sastati sa ministrom pravde BiH Јosipom Grubešom kako bi pregledali sve primjedbe, jer je riječ o preciznim formulacijama koje "zahtijevaju suštinsku pažnju".

"Ministarstvo pravde Republike Srpske je saopštilo da uvažava činjenicu da je potrebno postojeći Krivični zakon u BiH, odnosno član 145, usaglasiti sa okvirnom odlukom Savjeta Evrope kako bi se ispunile preporuke Manivala. Imali smo saglasnost resornog ministarstva da se krećemo u okviru onog što je definisano u okvirnoj konvenciji i dodatnom protokolu konvencije o sajber kriminalu, jer je to dio člana 145", rekao je Šarović.

On naglašava da resorno ministarstvo konstatuje da je predloženi tekst zakona član 145 u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, jer ograničava slobodu izražavanja, te da može imati različite konotacije u svojoj primjeni.

Izvor: SRNA