latinica  ћирилица
14/06/2017 |  13:54 ⇒ 14:02 | Autor: RTRS

Košarac: SDS priznaje genocid u Srebrenici

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kojim je predviđeno kažnjavanje negiranja genocida ili zločina protiv čovječnosti zatvorom, a koji je utvrdio Savjet ministara, dovoljno govori o politici koju zastupa SDS.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

- Čini mi se da SDS na ovaj način priznaje genocid u Srebrenici - rekao je Košarac i pozvao rukovodstvo SDS-a da osudi ponašanje svojih "hipotekarnih ministara u Savjetu ministara BiH", te da zajedno sa SNSD-om glasaju protiv ovog zakona kada dođe u parlamentarnu proceduru.

On je rekao da SDS ima dovoljno vremena, ali ne zna da li imaju političke hrabrosti da se suprotstave predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i onemoguće usvajanje ovog zakona koji je štetan za Republiku Srpsku.

Košarac je pozvao "Mladena Bosića da se njegovi ministri, na temelju ovakvog ponašanja, na dostojanstven način obrate srpskim porodicama i žrtvama ovog rata i upute izvinjenje".

- Postoji dokument u kojem je Ministarstvo pravde Republike Srpske navelo svoje mišljenje, jasan stav i primjedbe na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, a imamo i stav Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koji je pozitivan na ove izmjene. Taj stav je potpisao zamjenik ministra Predrag Јović, član SDS-a. To dovoljno govori o politici koju zastupa SDS - istakao je on.

Košarac je poručio da u Srebrenici nije bilo genocida i da ta tvrdnja ne može biti predmet krivičnog gonjenja, kako je predviđeno Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Na pitanje da li se osuđenim za ratni zločin treba zabraniti obavljanje bilo kakve funkcije, on je rekao da svako treba odgovarati za ono što je uradio, ali da je BiH pokazala da pravosudne institucije nemaju univerzalan pristup tom pitanju i ne poštuju se preporuke Evropskog suda za ljudska prava gdje se retroaktivno primjenjuje Krivični zakon BiH.

- Јa smatram porazom BiH da za ratne zločine nije odgovarao Alija Izetbegović, oni koji su započeli rat u ovoj zemlji. To je porazno za BiH i to govori koliko ona nije imala spremnosti da se obračuna sa onima koji su zagovarali "Islamsku deklaraciju" i idejnim tvorcima ratnog sukoba, a onda su, koristeći različite falsifikate, karakterisali neke druge - zaključio je Košarac.

Trebalo pokrenuti inicijativu za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH

Košarac je rekao da je očekivao da će na današnjoj sjednici PD PSBiH tokom rasprave o Informaciji o stanju pravosuđa BiH biti pokrenuta inicijativa za ukidanja Suda i Tužilaštva BiH.

- Mi smatramo da Sud i Tužilaštvo BiH treba ukinuti i njihove nadležnosti vratiti na entitetski nivo, da Visoki sudski i tužilački savjet treba birati na entitetskom nivou, kao i da entitetski parlamenti treba da biraju sudije i tužioce koji bi na taj način bili odgovorni entiteskim, a ne institucijama na nivou BiH - rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On kaže da poslanici SNSD-a danas ne učestvuju u radu sjednice Predstavničkog doma, jer njime predsjedava Šefik DŽaferović, te da ne žele da učestvuju "u igrama koje komponuje SDS i Mladen Bosić".

Košarac navodi da se skupštinska sala pokušava pretvoriti u pričaonicu i mjesto odakle će Bosić i dalje napadati institucije Republike Srpske, što govori da je "itekako lojalan igrač lideru SDA Bakiru Izetbegoviću".

- To dovoljno govori o njihovoj politici koja institucije BiH želi da koristi kao model na kome će pokušati da gradi borbu protiv institucija Republike Srpske i na jeftin način pokušati da se domogne većeg broja glasova kako bi značajnije participirali u vlasti - rekao je Košarac.

Podsjetivši da je Sud i Tužilaštvo BiH nametnuo visoki predstavnik, Košarac je rekao da svaki projekat koji nametne visoki predstavnik ne može biti efikasan u BiH.

On je ponovio da je politički stav SNSD-a da pravosudne institucije na nivou BiH nemaju njihovu podršku.

- Mi smo to više puta dokazali načinom na koji smo glasali. SNSD je svaki put glasao protiv informacija o radu Tužilaštva i VSTS-a, jer postoji niz problema i nagomilanih predmeta u tim institucijama za koje je zainteresovana Republika Srpska. Riječ je o predmetima ratnih zločina i političkih ubistava u Istočnom Sarajevu u kojima se kao neki od aktera spominju osobe koje danas obavljaju značajne funkcije na nivou zajedničkih institucija - istakao je Košarac.

On kaže da nije bilo političke spremnosti da pravosudne institucije BiH o tim pitanjima reaguju na kvalitetan način.

Košarac podsjeća da je u prošlom mandatu, kao predjsedavajući Doma naroda, otvarao pitanje političkih ubistava u Istočnom Sarajevu i povezezanosti političara i kriminalaca u tom gradu, ali da nikada nije dobio adekvatan odgovor pravosudnih institucija.

On kaže da nikad nije dobio odgovor na pitanje kada će oni koji su naredili ubistvo Riste Јugovića, Srđana Kneževića i Željka Markovića odgovarati, kao i kada će izvršioci ovih političkih ubistava, pod "patronatom tadašnje politike u Istočnom Sarajevu", biti privedeni.

- To govori o odnosu pravosudnih institucija prema važnim pitanjima nas iz Republike Srpske - rekao je Košarac.

On je upitao kako je moguće da tužilac BiH brzo donese odluku o neprovođenju istrage protiv DŽaferovića za ratne zločine, a ne donosi u predmetu "Dudaković", "Sjekovac", "Dobrovoljačka" i drugim predmetima za ratne zločine počinjene nad Srbima.

Izvor: SRNA