latinica  ћирилица
14/06/2017 |  15:37 | Autor: RTRS

Brčko: Uslovna saglasnost na izmjene memoranduma

Vlada Brčko distrikta dala je na današnjoj sjednici uslovnu saglasnost na izmjene memoranduma o saradnji u oblasti kontrole graničnih prelaza od inspekcijskih službi, koji je distriktu na izjašnjavanje dostavilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Vlada Brčko Distrikta - Foto: RTRS
Vlada Brčko DistriktaFoto: RTRS

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić pojasnio je da uslovna saglasnost znači da će se memorandum početi primjenjivati pod uslovom da sve strane u BiH podrže njegovo stupanje na snagu, te dodao da je to najbolja odluka.

On je naglasio da u ovakvim situacijama brčanska Vlada ne bi trebalo da staje ni na stranu Republike Srpske ni Federacije BiH /FBiH/, nego da ih podstiče na saradnju.

"Vlada Brčko distrikta je, ne želeći da bude jezičak na vagi između Srpske i FBiH, dala uslovnu saglasnost. To je principijelna stvar, nismo htjeli da se izjasnimo na način kako je to od nas traženo", rekao je Milić.

On je dodao da bi davanjem saglasnosti na izmjene memoranduma bila omogućena njegova primjena samo na jednom dijelu teritorije, budući da Republika Srpska nije dala saglasnost na taj memorandum.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i izmjenu odluke o izdvajanju sredstava za nastavak stečajnog postupka u predmetu "Novi Bimeks", prema kojoj će Brčko distrikt izvojiti 47.000 KM za nastavak stečajnog postupka, a u sklopu izmjene ove odluke zatražena je i smjena stečajnog upravnika zbog nezadovoljavajućeg rada.

Vlada je na prijedlog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja usvojila Akcioni plan za rješavanje stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite i zapošljavanja Roma za period od 2017. do 2020. godine.

Izvor: SRNA