latinica  ћирилица
14/06/2017 |  22:49 | Autor: RTRS

196 demokratskih poslanika podnijelo tužbu protiv Trampa

Gotovo dvjesto demokratskih poslanika u Kongresu podnijelo je u srijedu tužbu protiv Donalda Trampa optužujući ga da je predsjedničku dužnost iskoristio za sticanje finansijske koristi iz inostranstva.
Donald Tramp, predsjednik SAD-a (foto:  AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais) -
Donald Tramp, predsjednik SAD-a (foto: AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais)

Ovo je druga tužba podignuta ove sedmice protiv američkog predsjednika pod istim navodima, pošto su savezna država Merilend i prijestonica Vašington slično postupile u ponedjeljak optuživši ga da je preko svog poslovnog carstva primao uplate stranih vlada.

Ovaj put se udružilo 30 senatora i 166 kongresnika, svi odreda demokrati. Bijela kuća će, sasvim sigurno, njihovu tužbu ocijeniti kao političku.

Ove sudske tužbe se temelje na "klauzuli o nagradama", odredbi američkog ustava kojom se svakom državnom funkcioneru zabranjuje da "prihvati bilo kakav dar, nagradu, dužnost i naslov od nekog kralja, princa ili vlade u svijetu" bez odobrenja Kongresa.

Oni koji su pokrenuli ovu inicijativu tvrde da je predsjednik Tramp u stalnom sukobu interesa jer se ne drži dovoljno na distanci od svoje kompanije koju je predao sinovima.

Tužioci ističu da su strane delegacije često odsjedale u Trampovu hotelu u Vašingtonu i da su strane vlade kupovale i unajmljivale kancelarije koje je gradila Trampova grupacija.

Ovakve tužbe su rijetkost u američkom sudstvu i stručnjaci su podijeljenog mišljenja u vezi s njihovim šansama za uspjeh. Ako ih sud prihvati, počeće duga pravna bitka u kojoj će advokati poslanika tražiti od Trampa porezne prijave koje dosad nije htio objaviti.

Izvor: Nezavisne novine, Hina