latinica  ћирилица
15/06/2017 |  07:26 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

NSRS usvojila Krivični zakonik Srpske (VIDEO/RTRS plus)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Krivični zakonik Srpske koji spada u set antikorupcionih zakona, a razlog za njegovo donošenje jeste to što se u odnosu na postojeći Krivični zakon iz 2003. godine, koji je više puta dopunjavan, desilo više promjena, kao i pojava novih krivičnih djela i njihovih obilježja.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

15.23... Prihvaćeni su amandmani SNSD-a među kojima su i oni po kojima se amnestija i pomilovanje mogu dati tek nakon izdržane dvije trećine izrečene kazne dugotrajnog zatvora, kao i o vremenu zastarijevanja krivičnog gonjenja u zavisnosti od dužine zatvorske kazne, koja se izriče za izvršeno djelo.

Među prihvaćenim amandmanima PDP-a je i amandman koji tretira kazne za protivpravni prekid trudnoće.

Nije prihvaćen amandman grupe poslanika iz neformalnog Antikoruptivnog kluba po kojem ne zastarijeva krivično gonjenje za zloupotrebe u procesu privatizacije.

Nije usvojen ni amandman Odbora jednakih mogućnosti Narodne skupštine Srpske o formiranju registra pedofila, jer će ta materija biti regulisana drugim zakonskim rješenjem.

Skupština je usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske po hitnom postpuku, koji sadrži neophodne izmjene zbog izvršene organizacione promjene u smislu osnivanja policijskih uprava, umjesto ranijih centara i stanica javnih bezbjednosti.

Usvojen je i Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, u cilju poboljšanja situacije u društvu i ohrabrivanja lica da prijavljuju korupciju i kriminal, a ovo je prvo zakonsko rješenje u Srpskoj, kojim se štite lica koja prijavljuju korupciju, takozvane "zviždače".

Narodna skupština je usvojila i Zakon o poreskom sistemu Srpske, koji ima za cilj stvaranje pravila na osnovu kojih će uvođenje, mijenjanje ili ukidanje bilo kog poreskog ili neporeskog davanja biti u funkciji kreiranja optimalnog poreskog opterećenja svih poreskih obveznika Srpske.

Usvojena je Informacija o projektu "Projektovanje, izgradnja i opremanje nove bolnice Istočno Sarajevo po sistemu ključ u ruke", u kojoj se navodi da će nova bolnica imati oko 14.000 metara kvadratnih prostora sa oko 210 bolesničkih kreveta, sa novim namještajem, nemedicinskom i medicinskom opremom.

Poslanici su usvojili i zaključak po kojem se obavezuje Vlada Srpske da obezbijedi potrebna sredstva za realizaciju ovog projekta u republičkom budžetu na poziciji Ministarstva zdravlja, koja će biti isplaćivana u tranšama.

Usvojen je i Zakon o Nacionalnom parku "Drina", koji će zauzimati prostor na području opštine Srebrenica, kojim je propisano da pravo svojine na nepokretnosti ostaje nepromijenjeno stupanjem na snagu ovog zakona, što znači da će građani čija se privatna imovina nalazi u zoni budućeg parka i dalje biti vlasnici svojih imanja.

Usvojen je Nacrt zakona o stranim ulaganjima, kojim je ulaganje dozvoljeno u svim sektorima, osim u namjenskoj industriji i javnom informisanju, pri čemu je pojam javno informisanje sveden na uži i jasniji pojam medijski poslovi, te je izvršena dodatna liberalizacija mogućnosti stranih ulaganja u ovaj sektor.

Nastavak sjednice Narodne skupštine Republike Srpske prema ranije usvojenom dnevnom redu je zakazan za 4. juli sa početkom u 10.00 časova.

14.26... Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da Srpska nema mogućnosti da kao Srbija uvede Zakon o ulaganjima, jer ima stvari koje nisu u nadležnosti Srpske, kao što je na primjer pitanje carina.

U završnoj riječi o Nacrtu zakona o stranim ulaganjima pred poslanicima u Narodnoj skupštini Srpske, Klokić je naveo da ne spori činjenicu koju su iznijeli narodni poslanici da je ovaj akt opšti okvir kojim se definiše ova tematika.

Samostalni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zlatko Maksimović smatra da Republika Srpska treba da bude više otvorena za strana ulaganja i privlačenje investicija.

Maksimović smatra da član kojim se dozvoljava stranom ulagaču da bez ograničenja zapošljavanje radnika iz inostranstva treba promijeniti u smislu da mu se to pravo daje ako na domaćem tržištu nema radnika potrebnih kvalifikacija.

On je tokom skupštinske rasprave pozdravio donošenje Nacrta zakona o stranim ulaganjima, izrazivši uvjerenje da će tekst zakona u formi prijedloga biti poboljšan.

Poslanik koalicije "Domovina" Admir Čavka rekao je da je potrebno stvoriti pristup za ulaganje u ovaj prostor.

Tokom rasprave poslanici su se udaljili od teme kada su uslijedile međusobne optužbe u vezi sa Krivičnim zakonom BiH.

Šef Kluba SNSD-a Radovan Višković pozvao je na razum sve predstavnike i poslanike na nivou BiH da ne dozvole "hipoteku srpskom narodu", odnosno da u parlamenu BiH ne izglasaju ovaj zakon.

"Ako je napravljena greška u Savjetu ministara BiH, ne smijemo dozvoliti da ista greška prođe u parlamentu BiH", istakao je Višković.

13.12... Poslanik PDP-a Branislav Borenović smatra da u Nacrtu zakona o stranim ulaganjima nema nijedne ključne obavezujuće mjere koja će uticati na to da strana ulaganja budu veća i da investitori ulažu u Srpsku.

Borenović je rekao da Republika Srpska ima ozbiljne probleme sa prilivom stranih investicija i da je evidentan njihov pad, osim u 2007. godini kada je zbog prodaje "Telekoma" ostvareno više od milijardu KM.

On je ocijenio da je za strana ulaganja važna politička stabilnost i ekonomska sigurnost, zbog čega ovaj zakon neće ništa novo donijeti u smislu nečije odluke da uloži novac u Srpsku.

Da je neophodna politička stabilnost za strana ulaganja smatra i poslanik NDP-a Dragan Čavić koji je naveo da takva situacija nije u BiH.

On smatra da nije dobro što je ograničeno strano ulaganje u medije do 49 odsto.

Čavić je rekao da treba koristiti praksu Srbije koja je donijela zakon o ulaganjima, a nakon toga i uredbu o privlačenju investicija prema kojoj se investitorima daju kvalitetniji benefiti u odnosu na okruženje.

"Srbija daje od 3.000 do 7.000 evra, u dinarskoj protivrijednosti, po otvorenom radnom mjestu u zavisnosti gdje se investicija realizuje", naveo je Čavić tokom rasprave o Nacrtu zakona o stranim ulaganjima.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić kaže da treba biti realan i da je zakon o ulaganjima neophodan da bi Srpska bila konkurentna.

On je ukazao da treba ovu priču posmatrati i na nivou BiH i na uticaj institucija sa nivoa BiH gdje je kadar Saveza za promjene koji, takođe, ima dio odgovornosti za slaba strana ulaganja.

"Nažalost, strani investitor u 90 odsto slučajeva ide na sajt Agencije za unapređenje stranih investiija u BiH. Bilo bi dobro da prvo ide na sajt Privredne komore Republike Srpske", ocijenio je Žunić.

12.30... Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da je Nacrtom zakona o stranim ulaganjima, ovo ulaganje dozvoljeno u svim sektorima, osim u namjenskoj industriji i javnom informisanju. Klokić je rekao da je pojam javno informisanje sveden na uži i jasniji pojam medijski poslovi, te je izvršena dodatna liberalizacija mogućnosti stranih ulaganja u ovaj sektor.

"Zakonom je stvorena mogućnost da strani ulagač može izvršiti ulaganje u medijske poslove u odnosu do 49 odsto od osnovnog kapitala u tom poslovnom subjektu", rekao je Klokić, obrazlažući Nacrt.

On kaže da se stranom ulagaču garantuje da njegova ulaganja neće biti eksproprisana, osim kada je to u javnom interesu i u skladu sa zakonima i drugim propisima, te da tada ima pravo na pravičnu nadoknadu.

Klokić je naveo da je predviđen jednak tretman domaćih i stranih investitora, sticanje prava na nepokretnosti, pravo na iznošenje dobiti po ispunjenju poreskih i drugih zakonskih obaveza.

"S obzirom na ulogu i značaj jedinica lokalne samouprava u privlačenju stranih ulaganja, kako i u stimulisanju postojećih investitora na reinvestiranje, te važnost saradnje lokalnog i republičkog nivoa, zakon je dopunjen i novim članovima kojim je obrađena ova tematika s ciljem da se ojača saradnja ova dva nivoa", istakao je Klokić.

12.15... Klub poslanika Socijalističke partije podnio je amandman na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima Srpske koji se odnosi na popunu notarskih mjesta, izjavila je danas poslanik ove stranke Zdenka Gojković.

Gojkovićeva je tokom rasprave u Narodnoj skupštini Srpske navela da je propisano da u Srpskoj posao obavlja 85 notara, dok taj posao trenutno rade 52 notara, pa je potrebno popuniti 33 radna mjesta.Ona je istakla da se prema tom amandmanu daje obaveza Ministarstvu pravde Srpske da u roku od devet mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona sprovede konkurse za popunjavanje upražnjenih mjesta notara i za popunjavanje mjesta notarskih pomoćnika.

Gojkovićeva je naglasila da bi popunom notarskih mjesta građani imali brže i kvalitetnije usluge, pojačala bi se konkurencija među notarima, a efekat bi bio pozitivan i na republički budžet s obzirom na propisane finansijske obaveze notara.

Poslank SDS-a Davor Šešić rekao je da u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima treba povećati broj notara u Srpskoj, da bi se pojačala konkurencija i spriječio monopol koji se može pojaviti u vršenju ove službe.

On je napomenuo da u komisiji za polaganje notarskog ispita treba izvršiti izmjene tako da komisiju čine tri profesora fakulteta i dva notara.

Poslanik iz Kluba SDS-K Darko Banjac smatra da ne treba povećavati starosnu dob do 70 godina u vršenju notarske službe, navodeći da se u okruženju i Evropi notari definišu kao javni bilježnici i tako bi trebalo regulisati i na ovom području.

On smatra i da za najmanje 50 odsto treba da budu smanjene notarske tarife, jer su visoke.

Poslanik SNSD-a Snježana Kelečević rekla je da se ovim aktom olakšava notarski ispit i omogućava pristupanje ispitu i licima koja smatraju da ne treba da prođu pripremni seminar, čime se omogućava veći pristup ovom pozivu.

Kelečevićeva je navela da se uvođenjem notarskih pomoćnika povećava broj izvršilaca notarskih praksi, te dodala da je produženje starosne dobi vršenja notarske praske do 70 godina života praksa i u zemljama u okruženju.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda je prekinuta na zahtjev potpredsjednika Vlade Antona Kasipovića zbog većeg broja uloženih amandmana i zaključaka o kojima Vlada do današnjeg glasanja ne bi stigla da se izjasni. Rasprava o ovoj temi trebalo bi da bude nastavljena na sjednici parlamenta u julu.

11.25... Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima Srpske donosi radi usaglašavanja ovog sa drugim zakonskim aktima i pravnog regulisanja mnogih pitanja na koje se nailazilo u praksi.

Obrazlažući ovaj zakonski akt na sjednici Narodne skupštine Srpske, Kasipović je istakao da se promjene odnose na pojednostavljivanje notarskog ispita, jačanje odgovornosti notara i usklađivanja ovog sa Zakonom o nasljeđivanju.

Kasipović je rekao da je ovim izmjenama i dopunama predviđeno da se starosna granica notara pomjeri na 70 godina, jer mali broj lica ima položen notarski ispit, a posljednji izbor notara vršen je prije tri godine, dok je u međuvremenu jedan broj notara napustio službu.

"U takvoj situaciji najviše trpe građani koji su ograničeni u pravu na izbor u pristupu notaru, budući da notara nema uvijek u mjestu u kojem građani traže notarske usluge", dodao je Kasipović.

On kaže da su ovim zakonskim aktom definisane i odredbe koje se odnose na početak i mjesto obavljanja službe, a bolje je definisan i nadzor nad radom notara.

10.50... Poslanik Koalicije "Domovina" Nedim Čivić smatra da bi područje Nacionalnog parka "Drina" trebalo ograničiti na društvenu imovinu, a da se izuzme privatna svojina.

Čivić je rekao da je jasno da je pravo privatne svojine neprikosnoveno i da ne može doći do konfiskacije, ali da bi usvajanje zakona o Nacionalnom parku "Drina" dovelo do redukovanja prava.

On je, tokom rasprave o prijedlogu ovog zakona, naveo da podržavaju formiranje Nacionalnog parka "Drina", ali pod uslovom da privatna svojina bude izuzeta.

"Riječ je o privatnoj svojini u selima, gdje su povratnici Bošnjaci. Znamo na kojem području žive, od čega i u kakvim uslovima, a to su nepristupačni prostori. Žive od stočarstva i biljaka", rekao je Čivić.

On je dodao da se stanovnici tog područja plaše kako će u narednom periodu koristiti ono što im je omogućeno drugim zakonima.

"Plaćaju porez na imovinu, ali im se na neki način uvodi upravitelj, nema sumnje da će imati ograničenja na svojim imanjima", istakao je Čivić.

On smatra da prioritet u zapošljavanju u Nacionalnom parku treba da imaju stanovnici tog područja.

Poslanik SNSD-a Vlado Gligorić kaže da je ovim prijedlogom definisano pravo svojine, odnosno da ostaje nepromijenjeno.

On je dodao da su napravljene odredbe koje omogućavaju stanovništvu na tom području da se nastavi baviti poslovima kojim je i do sada, te da im ovaj akt čak nudi dodatne benefite.

Gligorić je naveo da su zabranjene nekontrolisane primjene hemijskih sredstava i paljenje vatre i da su te izmjene izvršene da režim zaštite obuhvata i dio Nacionalnog parka u privatnom vlasništvu.

"Osim rekonstrukcije dozvoljena je i izgradnja stambenih i pomoćnih objekata u okviru domaćinstva, a u skladu sa dokumentima prostornog uređenja", rekao je Gligorić.

.........

Na zahtjev Vlade, juče je razmatrana Informacija o izgradnji i opremanju bolnice Istočno Sarajevo po principu "ključ u ruke", čime će biti uspostavljena moderna i funkcionalna zdravstvena ustanova.

Raspravljano je i o Prijedlogu zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju i poreskom sistemu Srpske.

Poslanici će danas razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima.

Biće razmatrani i nacrti zakona o stranim ulaganjima, o gasu, o izmjeni i dopunama Zakona o sudovima Republike Srpske, o izmjeni i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima i o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara.

Narodna skupština će razmatrati i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prošlu godinu, te više izvještaja i informacija.

U Parlamentu je danas dan za glasanje.

Prenos skupštinskog zajedanja možete pratiti na RTRS plus.

Izvor: RTRS/SRNA