latinica  ћирилица
15/06/2017 |  14:42 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

"Jasno protiv koga treba da bude upotrijebljena odredba Krivičnog zakona BiH "

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, pozvao je delegate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da glasaju protiv izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, koje sa stanovišta interesa Republike Srpske i njenih građana nisu prihvatljivi.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Čubrilović ističe da delegati Doma naroda, koje je delegirala i izabrala Narodna skupština Srpske, bez obzira kakva bude odluka Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine BiH, imaju obavezu i odgovornost da se ponašaju u skladu sa interesima Srpske i na taj način donose odluke.

Rekao je da je jasno protiv koga treba da bude upotrijebljena odredba Krivičnog zakona BiH kojom je predviđeno kažnjavanje negiranja genocida ili zločina protiv čovječnosti zatvorom od pet do deset godina zatvora.

"To svakako nije genocid i zločin u Јasenovcu, niti genocid u Јermeniji, niti ratni zločini u Mrkonjić Gradu. Nama je jasno šta je cilj ove izmjene Krivičnog zakona BiH. Kada je riječ o izmjenama, kao i o statistikama broja presuda Suda BiH za ratne zločine - cilj je isti, a to je da se udari pečat karakteru proteklog rata iz vizure samo jednog naroda i jedne politike u BiH", tvrdi Čubrilović.

On je izrazio ogorčenje činjenicom da srpski ministri u Savjetu ministara BiH nisu reagovali na pravi način i odbijanjem da glasaju ili napuštanjem sjednice nisu onemogućili usvajanje tog zakonskog prijedloga dok ne obave konsultacije sa institucijama Republike Srpske.

"Možemo biti iz različitih političkih opcija, ali oni koji čine vlast na nivou BiH, kao i oni koji čine vlast na nivou Republike Srpske izabrani su da štite Srpsku i da zastupaju interese građana koji su ih birali", zaključio je Čubrilović.

Izvor: SRNA