latinica  ћирилица
15/06/2017 |  18:06 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Na pomolu prekompozicija u banjalučkoj skupštini! (VIDEO)

Odbornici Skupštine grada razmatrali su rebalans budžeta koji bi trebalo da iznosi 208 miliona maraka što je za 77,4 miliona više nego što je to bilo predviđeno prvobitnim planom od 130,7 miliona.
Skupština grada Banjaluka - Foto: RTRS
Skupština grada BanjalukaFoto: RTRS

Ovaj rebalans omogućen je reprogramom gradskog duga, a najviše sredstava biće usmjereno u infrastrukturu.

Rasprava o rebalanslu gradskog budžeta ostala je, ipak, u sjeni sve glasnijih priča o prekompozicijama unutar skupštinskih klupa.

Predsjednik Skupštine grada, Budimir Balaban priznao je da pokušava da oformi novu grupu odbornika kojoj će, kaže, prioritet biti interesi građana.

Tvrdi da zainteresovanih ima u svim odborničkim klubovima.

- Mi ostajemo članovi svojih partija, a pokušavamo da malo više stanemo na stranu građana, jer interesi stranaka nisu uvijek saglasni sa interesima građana, kaže Balaban.

Na pitanje o eventualnoj prekompoziciji skupštinske većine, gradonačelnik Igor Radojičić prvo je reagovao dosta opušteno: "Pa vidite da sve djeluje idilično..."

A zatim je u ozbiljnijem tonu rekao da niko zvanično nije najavio izlazak iz koalicionog sporazuma i da je on i dalje na snazi.

Dodaje da su vidljive velike turbulencije u klubovima DNS-a i socijalista, a ako one dovedu do pucanja tih klubova, to će, kaže, neminovno dovesti do redefisnisanja odnosa u Gradskoj skupštini i novu podjelu karata. 

Istakao je i da današnja atmosfera pokazuje zainteresovanost svih grupacija odbornika da vrlo konstruktivno učestvuju u radu gradske vlasti.

Daljnji razvoj događaja mogao bi da bude veoma zanimljiv, najavio je Radojičić. A odbornici koji su u medijima pominjani kao članovi novog Balabanovog kluba, nisu željeli da se o tome javno izjasne.

- Ni sa kim nisam ozbiljno razgovarao na tu temu. Ako bude razgovora, biće razgovori NDP-a sa nekim budućim partnerom, kaže Dragan Talić iz NDP.

Milenko Јaćimović, nezavisni odbornik, rekao je da nikada niko nije radio protiv gradonačelnika, niti razmišljao da se suprotstavlja gradonačelniku.

Iz Balabanove matične stranke, DNS-a, poručuju da je stranački stav i dalje čvrsta podrška Radojičiću i poštovanje koalicionog sporazuma.

- Odbornici koji predstavljaju DNS moraju da budu članovi tog kluba i ne mogu da budu članovi nijednog drugog kluba. To je stranačka disciplina i na tome će se insistirati, kaže DNS-ov Boran Bosančić.

Prema nezvaničnim informacijama, Balaban bi uskoro mogao da bude smijenjen sa mjesta predsjednika Gradske skupštine.

Najozbiljniji kandidat za njegovog nasljednika navodno je doskorašnji PDP-ovac, Zoran Talić, koji sada djeluje kao nezavisni odbornik.