latinica  ћирилица
16/06/2017 |  19:04 | Autor: RTRS

Tuđmanov zločinački režim - glavni uzrok rata u Hrvatskoj

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je glavni uzrok rata u Hrvatskoj bio zločinački režim Franje Tuđmana čiji je cilj bio stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

On je ocijenio licemjernom ponudu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ukrajinskom kolegi Volodimiru Grojsmanu za "pomoć u mirnoj reintegraciji oblasti Donjecka, Luganska i Krima u ustavnopravni poredak Ukrajine na osnovu iskustva koje je imala nakon velikosrpske agresije devedesetih godina".

Linta je odbacio ocjenu o "velikosrpskoj agresiji" kao propagadnu laž Plenkovića, ali i drugih hrvatskih političara.

On je podsjetio da je Hrvatska izvršila etničko čišćenje Srba na području zapadne Slavonije, sjeverne Dalmacije, Like, Korduna i Banije, uništila i opljačkala veliki dio srpske imovine i komunalne infrastrukture i počinila brojne zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima.

Linta je istakao da Hrvatska nije poštovala Erdutski sporazum iz novembra 1995. godine kojim je izvršena takozvana mirna reintegracija istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u ustavnopravni poredak Hrvatske.

"Važno je napomenuti da je mit o velikosrpskoj agresiji jedan od sastavnih elemenata ustaške ideologije koja Srbe smatra remetilačkim faktorom i preprekom stvaranju hrvatske države", rekao je on.

Linta smatra da mit o "domovinskom ratu" ima funkciju da opravda besmislenu priču da su Hrvati tobože bili žrtve koji su vodili oslobodilački rat, a da su Srbi bili zločinci i agresori.

Izvor: SRNA