latinica  ћирилица
17/06/2017 |  15:56 ⇒ 16:05 | Autor: RTRS

Papa od Merkelove zatražio nastavak borbe protiv klimatskih promjena

Papa Franjo zatražio je danas od Njemačke da nastavi sa borbom za Sporazum iz Pariza o klimatskim promjenama i sa "rušenjem zidova" koji onemogućavaju međunarodnu saradnju, rekla je njemački kancelar Angela Merkel.
Angela Merkel kod pape Franje (Foto: Ettore Ferrari, AP) -
Angela Merkel kod pape Franje (Foto: Ettore Ferrari, AP)

U saopštenju iz Vatikana navedeno je kako je susret pape Franje i Merkel, održan u Apostolskoj palati, protekao u vrlo prijatnoj atmosferi. Tokom sastanka bilo je govora o dobrim odnosima između Vatikana i Njemačke.

"Papa me je ohrabrio da nastavim i da se borim za međunarodne sporazume, uključujući i pariski", rekla je Merkelova novinarima nakon neuobičajeno duge 40-minutne audijencije kod pape.

Merkelova je istakla da je papa izrazio podršku za dnevni red sastanka G20 određenog za samit u Hamburgu narednog mjeseca.

Naglašeno je kako je potrebno da se tokom samita ukaže na bitne problem današnjice, kao što su opasnost od terorizma, borba protiv siromaštva, klimatske promjene i drugi globalni izazovi.

Papa Franjo je tokom sastanka uputio riječi saučešća njemačkoj kancelarki povodom smrti bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla, koji je preminuo juče u 87. godini.

Njemačka novinska agencija DPA javila je da je kancelarka Merkel nakon sastanka izjavila kako joj je papa Franjo pružio podršku kada su u pitanju teme siromaštva u Africi i zaštita klime.

DPA je navela kako je papa Franjo Merkelovoj poklonio i medalju na kojoj se nalazi stablo masline, a poklonio ju je zbog njenih zasluga za mir.

Izvor: Agencije