latinica  ћирилица
17/06/2017 |  16:34 ⇒ 19:07 | Autor: RTRS

Kraljica Elizabeta odala poštu žrtvama požara u Londonu

Britanska kraljica Elizabeta Druga minutom ćutanja je danas odala poštu žrtvama požara koji se dogodio u srijedu u jednom soliteru za siromašne u Londonu.

Kraljica koja danas zvanično proslavlja 91. rođendan, istakla je "odlučnost" Velike Britanije u nevoljama poslije smrtonosnog požara i nedavnih ekstremističkih napada u Londonu i Mančesteru.

Ona je rekla da je i danas, na dan kada se slavi njen rođendan, teško pobjeći od dubokog neraspoloženja.

Kraljica i njen suprug, princ Filip, minutom ćutanja su odali poštu žrtvama na stepenicama Bakingemske palate, prije početka rođendanske ceremonije.

Elizabeta Druga je juče posjetila povrijeđene u požara u kojem je u srijedu izgorio 24-spratni soliter "Grenfel tauer" usred bogate opštine u zapadnom dijelu Londona i razgovarala sa članovima lokalne zajednice.

Britanska policija saopštila je da se pretpostavlja da je 58 osoba poginulo u požaru koji je zahvatio višespratnicu u Londonu.

"Na žalost, rečeno nam je da je 58 osoba bilo u kuli `Grenfel` u vrijeme požara i na žalost moramo da pretpostavimo da su mrtvi", rekao je policijski zvaničnik Stjurat Kandi.

On je naglasio da 58 nije konačan broj stradalih i da bi moglo doći do promjena.

Policija je prethodno saopštila da je 30 osoba poginulo u požaru.

Prema podacima policije, u bolnicama je i dalje smješteno 45 osoba od kojih je 12 u teškom stanju.

Zgrada je imala 120 stanova u kojima se u trenutku izbijanja požara, nalazilo između 400 i 600 ljudi.

Izvor: Agencije