latinica  ћирилица
17/06/2017 |  17:49 ⇒ 18/06/2017 | 09:08 | Autor: RTRS

Uhapšen Begzad Spahić, pripadnik ID; Imao prsluk bombaša samoubice (VIDEO)

Državljanin BiH Begzad Spahić /37/, koji je pripadnik terorističke organizacije "Islamska država", uhapšen je u jugoistočnom turskom gradu Kilisu.

Sa pasošem BH u Turskoj je uhapšen pripadnik Islamske države Begzad Spahić, za kojim je ranije raspisana crvena potjernica. Uhapšen je sa još četvoricom terorista zbog sumnje da su planirali da izvedu samoubilački napad.

Kod njih je zaplijenjena i znatna količina eksploziva, te prsluci koje koriste bombaši samoubojice.

Begzad Bega Spahić ili sada Ebu Derda, prema tvrdnjama mještana Orahovca, jedne od vehabijskih zajednica nadomak Zenice, vraćao se u BiH jer je bio ranjen. Mještanin, je ranije medijima u Federaciji kazivao da je Spahić u BiH tada boravio nekoliko mjeseci, okićen zlatom i nakitom i da se u Siriju vratio sa još dvojicom vrbovanih i u Maoči spremljenih za džihad.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji, je više puta odgovorno tvrdio da u BiH nema kampova za obuku terorista, ni informacijama o hapšenju BH državljanina u Turskoj ne raspolaže.

"Ne znam nisam bio u kontaktu ni juče ni danas s Interpolom, zovite dole u Interpol", rekao je Mektić.

Mektića očito ne zabrinjava upiranje prstom u BiH i sa zapada i sa istoka. Forin ofis je nadavno pozvao svoje sunarodnike da ne putuju u BiH. ISIL, Al kaida i Nusra front su pred neizbježnim porazom, a na vrata BiH uskoro bi mogli zakucati prekaljeni islamski ratnici. Pri tom i sa zapada igraju prljave igre.

"Ove pojave ukazuju da postoji pojačan interes velikih sila da izmjeste front terorističkog djelovanja i napada iz svojih metropola na Balkan, a i terorističke organizacije u svojim obraćanjima upiru u Balkan", kaže DŽevad Galijašević, stručnjak za bezbjednost.

Galijaševićevu bojazan da naše bezbjednosne službe ne raspolažu s dovoljno podataka o islamskim ratnicima, potkrepljuje i činjenica da je Begzad Bega Spahić, alijas Ebu Derda, ranjen ušetao i nakon oporavka ponovo napustio BiH.

Pri tom na strana ratišta otišlo je više od 320 boraca. Zvanično bezbjednosne službe znaju za 150, a raspisali su samo 17 potjernica. Uzbuna za upozorenje jeste i činjenica da se investicije u BiH smatraju avanturizmom. Velike korporacije i strane banke su samo u protekle četiri godine nadležnim institucijama prijavile i iz BiH iznijele 2,1 milijardu maraka, prenosi kapital.ba.

Galijašević dodaje da postoje geopolitičke tendencije da se Balkan destabilizuje, u tome učestvuju teroristi pješadija SAD i V. Britanije jer narode BiH nikako ne mogu da uvjere da poduzmu takve korake.

Iako je BiH obavezna, u skladu sa Rezolucijom 1373 Savjeta bezbjednosti UN o sprečavanju finansiranja terorističkih aktivnosti, Savjet ministara nijednog od 300 džihadista iz BiH koji se bore na stranim ratištima nije stavio na nacionalnu crnu listu, koja i ne postoji.

Ali zato, šestoricu presuđenih terorista koji su ratovali za Islamsku državu, BiH još nije stavila u zatvor. Tako je od šestorke koja slobodno hoda po BiH, priveden jedino Enes Mešić, i to prilikom pokušaja da ilegalno pređe granicu na novom putu u Siriju. Ali je poslije i on pušten.