latinica  ћирилица
17/06/2017 |  21:52 | Autor: RTRS

Slovenija: Inicijativa da se pčele proglase ugroženom vrstom

Slovenački pčelarski savez predložiće vladi da pčele u Sloveniji proglase ugroženom vrstom i da se usvoje zakoni koji će štititi njen održivi opstanak, piše list "Večer".
Pčele - Foto: Screenshot/YouTube
PčeleFoto: Screenshot/YouTube

Pčele su neophodne za oprašivanje i bioraznolikost, a u Sloveniji je prirodno pčelarstvo rasprostranjeno i razvijeno. Slovenački poljoprivrednici ne moraju kao u nekim drugim zemljama, poput Njemačke i SAD, da organizuju prevoz košnica kako bi im oprašile usjeve i zato bi pčele, po mišljenju slovenačkih pčelara, trebalo proglasiti ugroženom vrstom i striktnije štititi pčele od negativnih ekoloških uticaja kao što je pretjerano tretiranje usjeva pesticidima i herbicidima.

Pčele ugrožavaju i brojne bolesti i nametnici, poput varoe, vrste grinja koja napada medonosnu pčelu, pa slovenski pčelari upozoravaju na slučaj koji ne bi smio više da se dogodi, a riječ je o aferi od prije dvije godine kad se otkrilo da je jedan veterinar iz Vrhnike pčelarima prodavao ilegalni preparat za borbu protiv varoe, koji je sadržao i tri otrovne supstance zabranjene u Evropskoj uniji.

Taj slučaj je slovenačkim pčelarima i proizvođačima pčelinjih proizvoda nanio veliku štetu, upozorava "Večer", napominjući da se protiv takvih pojava treba energičnije boriti.

Slovenački pčelari su uz podršku vlade prije dvije godine predložili proglašenje svjetskog dana pčela, a prema procjenama slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova, UN bi tu odluku trebalo da donese krajem ove godine, piše "Večer".

List dodaje da pčele i njihova zaštita imaju veliki ekonomski potencijal, ne samo u poljoprivredi nego i u drugim granama, na primjer u turizmu.

Izvor: RTS/BETA