latinica  ћирилица
18/06/2017 |  12:59 | Autor: RTRS

Riješiti pitanje invalidnina za osobe umanjenih intelektualnih sposobnosti

Predsjednik Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske Radomir Radmilović ocijenio je da je nephodno što prije riješiti pitanje invalidnina za ta lica, koja će im pomoći da poboljšaju status u društvu, ali i da se smanji diskriminacija.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Radmilović je rekao Srni da je njihov položaj u društvu, u posljednje vrijeme, sve lošiji u svim segmentima života, te da se problemi sa kojima se suočavaju već duže vrijeme stavljaju sa strane.

Prema njegovim riječima, većina ovih ljudi nalazi se u teškoj materijalnoj situaciji, jer žive samo od tuđe njege i pomoći.

"Roditelji i staratelji koji brinu o mentalno nedovoljno razvijenim licima u većini slučajeva nisu u prilici da rade i zarađuju, te bi trebalo pronaći rješenje da i oni budu finasijski pomognuti", objasnio je Radmilović.

On je naveo da su napravljeni odrećeni, ali nedovoljni, pomaci u ovoj oblasti, te da je potrebno sve kapacitete usmjeriti da se status i položaj lica umanjenih intelektualnih sposobnosti i njihovih porodica u Srpskoj poboljša i na taj način smanji diskriminaciju.

"Donošenjem novog zakona malo je povećana naknada za tuđu njegu i pomoć, ali je ona minorna, ukoliko predstavlja jedini izvor prihoda", dodao je Radmilović.

On je naveo da će Savez u narednom periodu insistirati na rješavanju ovih i drugih nagomilanih problema ove populacije, o čemu će biti riječi i na današnjoj sjednici Skupštine Saveza.

"Nismo prepoznali zainteresovanost nadležnih da nam pomognu, te ćemo se u narednom periodu angažovati da naša populacija dobije adekvatno mjesto u društvu, koje zaslužuje po svim međunarodnim, ali i ljudskim i moralnim standardima", rekao je Radmilović.

Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske osnovan je 1992. godine i okuplja oko 3.222 lica svih uzrasta i kategorija u stanju mentalne retardacije, njihove roditelje ili staratelje s ciljem unapređenja uslova života članova.