latinica  ћирилица
19/06/2017 |  16:09 ⇒ 17:30 | Autor: RTRS

Kalinovik: Podrška ženama u razvoju biznisa (VIDEO)

Potpisivanjem 16 ugovora u Kalinoviku je ozvaničen projekat Podrške marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa.
Kalinovik - žene - Foto: RTRS
Kalinovik - ženeFoto: RTRS

Kalinovik je jedna od osam lokalnih zajednica u Srpskoj i FBiH koja sprovodi ovaj projekat. Ukupna srdestva od 100.000 KM obezbijedili su USAID i opština.

Za ovu izrazito nerazvijenu opštinu od velikog je značaja da se kroz ovakve i slične projekte osigura egzistencija i otvore nova radna mjesta, a samim tim zaustavi odliv stanovništva.

Vesna Badnjar deceniju i po bavi se sakupljanjem ljekovitog bilja i gljiva. Zahvaljujući ovom projektu dobiće 10.000 KM i uložiti u sušaru koju do sada nije imala, a otvoriće joj nove mogućnosti.

- Јa se nadam da ćemo uspjeti i da zaposlimo još radnika, a ne da samo ja imam koristi od toga. Milim da će tu bar pet žena da radi u sezoni - kaže ona.

Opština je za ovaj projekat obezbijedila 50.000 KM, dok je drugu polovinu finansirao USAID. Mnogi su konkurisali, ali 16 najboljih ideja je dobilo prodršku. Ostaje i obaveza da se u projekte kojih će biti u narednoj godini svi uključe i prenesu svoja iskustva iz ranijeg perioda.

- Posebno zadovoljstvo mi je da se kroz realizaciju samog projekta i samozapošljavanja preferiraju žene koje su marginalizovana grupa, što je inače u ruralnim područijima i izraženije - ističe načelnica opštine Mileva Komlenović.

Amila Dedić, kunsultantica programa, navodi da je upravo tim ženema data mogućnost da samostalno pokrenu svoj biznis.

- Da više ne govorimo o socijalnim slučajevima nego o ženama koje će voditi i koji će na neki način oporavljati malu ekonomiju u malim sredinama - ističe ona.

Osim Kalinovika u Srpskoj ovaj projekat sprovode dva grada- Zvornik i Prijedor, te opštine Rudo i Teslić, a u FBiH Tešanj, Konjic, Livno i Visoko.