latinica  ћирилица
19/06/2017 |  16:24 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

Na univerzitetima u I. Sarajevu i Banjaluci počela predaja dokumenata (VIDEO)

Na univerzitetima u Istočnom Sarajevu i Banjaluci počela je predaja dokumenata za upis na prvi, drugi i treći ciklus studija.
Šumarski fakultet - upis - Foto: RTRS
Šumarski fakultet - upisFoto: RTRS

U odnosu na prethodne, ove godine smanjene su upisne kvote i uvedene korekcije u upisinoj politici. Maturanti, uglavnom, uvjereni da su izabrali pravi put.

- Јa samo oduvijek htio da budem šumar i to me privuklo. Nastavio sam jednostavno, to je familijarno, svi smo šumari - kaže David Savković iz Čelinca.

Prvog dana i prvog sata roka za predaju dokumenata, u studenstkoj službi banjalučkog Šumarskog fakulteta bilo je posla. Mjesta ima za 75 inženjera šumarstva i 40 budućih inženjera prerade drveta.

- Istraživanja tržišta rada su pokazala da upravo nedostaje visokokvalifikovana radna snaga u oblasti drvne industrije, a znamo da drvna industrija jedna od glavnih privrednih grana u Republici Srpskoj. Registrovano je preko 550 preduzeća koja se bave preradom drveta i proizvodnjom namještaja - kaže Vojislav Dukić, dekan Šumarsakog fakulteta

Od 3.123 koliko je planirano za upis na prvi ciklus studija, na Pravnom fakultetu ove godine, kvota je gotovo prepolovljena. U odnosu na prošlogodišnjih 460 mjesta, ove godine - 245. Iza Odluke Vlade, poručuju, stoji nekoliko krupnih društvenih problema.

- Sve je manje djece koja završava srednju školu. Drugo, pao je interes srednjoškolaca za upis na fakultete, sve fakultete, jer vam više završen fakultet ne garantuje da ćete ubrzo naći posao - kaže dekan ovog fakulteta Željko Mirajnić.

I dok su na banjalučkom Pravnom fakultetu sigurni da će popuniti kvotu, na Mašinskom u Istočnom Sarajevu, poručuju da će sačekati petak - posljednji dan za predaju dokumenata. Na dva studijska programa, planiraju upisati 80 studenata, od kojih su, osim dva strana, svi na budžetu.

- Sve aktivnosti, odnosno sve svoje ljudske i materijalno-tehničke resurse stavljamo u pogon s ciljem da ishodi učenja našeg diplomiranog inženjera mašinstva budu u skladu da potrebama tržišta - navodi prodekan za nastavu ovog fakulteta Saša Prodanović.

Do petka , do 16 časova ostalo je dovoljno vremena da budući brucoši, uz obavezno uvjerenje o državljanstvu, dostave dokumente kako bi mogli 24. juna izaći na prijemni ispit.