latinica  ћирилица
19/06/2017 |  16:31 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Andrićgrad- Konferencija o nasljeđu srpskog naroda u BiH (VIDEO)

Naučna konferencija "Srpsko pisano nasljeđe i istorija srednjovjekovne Bosne i Huma" počela je u Andrićevom institutu u Andrićgradu.
Višegrad - konferencija - Foto: RTRS
Višegrad - konferencijaFoto: RTRS

Konferencija je posvećena pitanjima jezičkog, književnog, istorijskog i opštekulturnog nasljeđa srpskog naroda u BiH. Na konferenciji će biti razmatrana najaktuelnija pitanja koja su danas predmet učestalih nenaučnih zloupotreba, pitanja istorijskog utemeljenja srednjovjekovne Bosne i Huma, pitanje jezika i pisma starih tekstova, kao i njihovog duhovnog izvorišta.

Istraživanja srpske pisane građe sa teritorije srednjovjekovne Bosne i Huma okupila su u Andrićgradu na jednom mjestu istoričare, istoričare jezika, književnosti, umjetnosti i crkve.

- Okupli smo se u cilju dobijanja jedne kompletne slike srednjovjekovne srpske kulture, koja se poslednjih godina i marginalizuje, ali i krivotvori - ističe Zorica Nikitović, profesor Filološkog fakulteta iz Banjaluke.

Teme referata su raznolike, ali sva istraživanja jezika, pisma i spomenika pokazuju da su Bosna, Raška i Hum bili jedinstvena cjelina.

- Sva istraživanja jezika i pisma srednjovjekovne Bosne pokazuju da su Bosna, Raška i Hum bili jedinstveni, s tim što je Bosna u mnogim segmentima bila arhaična - ističe Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Јasmina Grković Mejdžor.

Potpredsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti Ljubomir Maksimović najavio je da će govoriti o vizantijskim izvještajima o prisustvu Srba između Јadranskog mora i Drine.

Јedan od ciljeva skupa je da se javnosti predstave svi relevantni izvori koji pokazuju čijem nacionalnom korpusu pripadaju Miroslavljevo jevanđelje, Povelja Kulina bana , stećci na prostoru Bosne, ali i spoznaja o cjelovitosti koja povezuje srpsko srednjovjekovno jezičko-književno nasljeđe.