latinica  ћирилица
19/06/2017 |  16:57 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Nema dogovora o trasi brze ceste Sarajevo-Beograd (VIDEO)

Nema dogovora o trasi brze ceste Sarajevo-Beograd! Stavove Republike Srpske i Federacije BiH pokušali su da približe resorni entitetski i bh. ministri, ali bezuspješno.
Brza cesta Sarajevo - Beograd - Foto: RTRS
Brza cesta Sarajevo - BeogradFoto: RTRS

Јedino što je dogovoreno, jeste da pregovore treba da nastave entitetski premijeri. Ni finansiranje još nije utvrđeno, jer je poznato samo da je za investiranje zainteresovana Turska, ali ne i na koji način.

Oba rješenja ponuđena iz Republike Srpske vode ka koridoru 11 auto-puta kroz Srbiju, koji je stigao do Užica. Pitanje je jedino da li brza cesta treba ići preko Romanije, odnosno Sokoca i Rogatice, ili trasom nekadašnje uskotračne pruge preko Mesića, bliže Goraždu.

Stav Vlade Republike Srpske u vezi sa trasom puta Sarajevo-Beograd dio je Prostornog plana i Strategije transporta Srpske. Ministar Trninić napominje da je za drugačiji stav neophodna procedura, no, pod uslovom da se entiteteti dogovore.

- Neću reći koja je bolja ili lošija, jer su obje varijante dobre budući da povezuju zemlje, ljude, privrede i gradove. U ovom momentu nama nije ni bila namjera da definitivno dogovorimo - kaže Trninić.

Iz Federacije i dalje zastupaju mišljenje da je zbog demografskih i ekonomsko-privrednih faktora najpovoljnija trasa preko Tuzle ka Brčkom i Bijeljini, ali uvažavaju činjenicu da je koridor 11 već pred vratima BiH, kod Užica.

- Ako već pričamo o tom pravcu mora da se uvaži tunel Hranjen i dio Goražda pa spoji sa Vardištem - rekao je Denis Lasić, ministar saobraćaja i komunikacija Federacije BiH.

No, mada je ražanj spreman, zec je još u šumi, jer osim spremnosti Turske da investira, način na koji bi se ideja sprovela u djelo još nikom nije poznat. Turska još nije rekla da li su posrijedi kreditna sredstva, grant ili pak koncesija.

- Rečeno je doslovno- opredijelite se za jednu rutu i mi ćemo u potpunosti podržati taj projekat - rekao je ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Јusko.

Samo se priželjkuje da turski investitor ponudi povoljan aranžman, a o vrijednosti cjelokupnog projekta još se spekuliše. Oko 30 miliona evra košta izrada projektne dokumentacije, finansirane od EU, a za izgradnju brze ceste potrebno je 800 do 850 miliona evra, u zavisnosti da li će se graditi 120 ili 150 kilometara.