latinica  ћирилица
19/06/2017 |  19:41 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

"Ljetna škola mladih matematičara" u Bijeljini (VIDEO)

U Gimnaziji "Filip Višnjić" u Bijeljini otvorena je "Ljetna škola mladih matematičara" u kojoj učestvuje više od 30 najboljih matematičara Republike Srpske. U ovoj školi upotpuniće svoje znanje i pripremiti se za nova takmičenja.
Bijeljina - ljetna škola za matematičare - Foto: RTRS
Bijeljina - ljetna škola za matematičareFoto: RTRS

Nova znanja iz različitih oblasti matematike , zanimljive zadatke i lijepo druženje sa vršnjacima zajednička su očekivanja mladih matematičara, pobjednika brojnih takmičenja.

- Prvi sam na republičkom takmičenju u posljednje četiri godine. Ljubav prema matematici postoji, maltene, čitav život. Deda mi je bio profesor matematike i uvijek sam rješavao neke zagonetne mozgalice - kaže Dejan Stanković, učenik drugog razreda Srednjoškolskog centra Foča.

Kada redovna nastava prestaje, ovakvi kampovi za sticanje novih znanja su veoma važni za učenike koji žele nove uspjehe.

- Ovim želimo da napravimo iskorak što se tiče đaka koji žele više, koji hoće da uče još kako bi ostvarili još bolje rezultate - ističe direktor Gimnazije, Vladimir Šavija.

Prirodne nauke su i razvojna šansa Srpske.

- Većina ove djece koji su dobri iz matematike, studiraju ili informacione tehnologije ili matematiku i fiziku i sve one nauke sa kojima mogu lako naći zaposlenje i na taj način doprinose razvoju Republike Srpske -  ističe Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Srpske.

Organizatori "Ljetne škole mladih matematičara" su, osim Gimnazije, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i Grad Bijeljina, u saradnji sa nevladinom organizacijom "Kul". Predavači su profesori sa beogradskog, banjalučkog i Univerziteta Istočno Sarajevo.