latinica  ћирилица
20/06/2017 |  09:02 ⇒ 09:16 | Autor: RTRS

Karnišovas: Јokić nam je dao identitet

Legendarni litvanski košarkaš Arturas Karnišovas od prije nekoliko dana je novi generalni menadžer Denver Nagetsa, a kao temelj tima vidi Nikolu Јokića.

Karnišovas je jedan od najzaslužnijih za dolazak Јokića u Kolorado, on je sa dosadašnjim GM Timom Konelijem izgradio jezgro ekipe koju uz Srbina sada čine DŽamal Marej, Geri Heris, Huančo Ernangomes.

"Јokić se premišljao dok nije odlučio da izađe na draft. Mislim da smo bili najagresivniji da ga zadržimo tu. Nije kao da niko nije znao za njega prije drafta, pa smo srećni što smo uspjeli da ga izaberemo. Najteže za njega je bio razvoj snage koji je potreban za ligu. Što se tiče vještine to je sve imao – šut, pas i ostale stvari. Kretao se kao najbolji centri samo zahvaljujući tome. Svi su se pitali kako se prilagodio i uspio u ligi bez snage", rekao je Karnišovas.

Za samo dvije godine Јokić je od nejakog momka iz Srbije postao lider tima i igrač oko koga će Nagetsi da grade ekipu.

"Јokić nam je dao identitet koji smo tražili. Prošle godine smo bili u potrazi za tim identitetom. Bili smo ofanzivna ekipa, ali ne i defanzivna. Moramo da unaprijedimo taj segment, ali smo skoro sigurni da smo našli igrače da ih umetnemo uz Nikolu. Imamo jezgro, igrače koji mogu da se dobro kreću bez lopte, dodaju, pronađu prostor za šut, to će nam pomoći da tražimo nove, čak i na draftu", istakao je Litvanac.

Karnišovas nikad nije igrao u NBA, ali je dobro upoznat sa američkim košarkaškim sistemom ,jer je četiri godine igrao na koledžu početkom 1990-ih.

Ima skoro 15 godina menadžerskog iskustva u NBA, radio je četiri godine u sjedištu lige i pet u Hjuston Rokitsima, a u Denveru je od 2013.

Prethodnih nedjelja je bio kandidat za GM Milvoki Baksa i Bruklin Netsa, ali je ipak ostao u Koloradu gdje je zamjenio Tima Konelija, novog predsjednika košarkaških operacija.

Njih dvojica su prethodnih godina draftovali između ostalih Јusufa Nurkića i Јokića 2014, te Ernangomesa prošlog ljeta, a u četvrtak će Nagetsi birati sa 13, 49. i 51. pozicije na draftu.

Izvor: B92