latinica  ћирилица
20/06/2017 |  10:47 | Autor: RTRS

Proroković: Veze sa Rusijom treba čuvati bez obzira na pritiske

Politički analitičar Dušan Proroković ocijenio je da Vašington i Brisel izjavama o Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu vrše pritisak na srpske vlasti da prekinu veze sa Rusijom da bi okončali geopolitičke procese koji su započeli na ovim prostorima devedesetih godina prošlog vijeka.
Dušan Proroković (foto: strateskealternative.rs) -
Dušan Proroković (foto: strateskealternative.rs)

Proroković je za "Sputnjik" rekao da Srbija za sada može da se suprotstavi tim procesima i da veze sa Moskvom treba čuvati.

"Cilj im je isjeći sve kontakte Srbije sa Rusijom, potisnuti Rusiju sa Balkana i geopolitički završiti proces, koji je ovde započet devedesetih godina prošlog vijeka - fragmentaciju srpskog etnoprostora, legitimizaciju i legalizaciju takozvane države Kosovo u međunarodnim odnosima", rekao je Proroković.

On smatra da bi se vjerovatno u sljedećem koraku išlo na ukidanje Republike Srpske kao i da bi bilo nastavljeno insistiranje na stvaranju posebnog, "hibridnog" crnogorskog identiteta u Crnoj Gori.

Proroković je ocijenio da u slučaju nastavka takvog razvoja događaja, Srbija, za pet do deset godina neće imati drugog izbora nego da se priključi NATO-u.

"Ukoliko odustanemo od svojih nacionalnih interesa i resuverenizacije Srbije, oni će sa takvim procesima nastaviti i dovešće nas u situaciju da nećemo imati puno izbora. Danas još imamo izbora i veze sa Rusijom treba čuvati", zaključio je on.

Izvor: SRNA