latinica  ћирилица
20/06/2017 |  12:19 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Djeca sa Kosmeta posjetila Donju Gradinu i Kozaru (FOTO/VIDEO)

Oko 400 djece sa Kosova i Metohije posjetilo je Spomen područje Donja Gradina.
Djeca sa Kosova u Gradini -
Djeca sa Kosova u Gradini

Mališani sa Kosmeta u Srpskoj borave od 17. do 24. juna u okviru programa “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“ u organizaciji Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije, a pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske, predsjednice Vlade i brojnih opština i osnovnih škola.

Za najbolje učenike sa Kosova i Metohije, koji borave u Srpskoj u Spomen-području Donja Gradina organizovan je istorijski čas.

Djeca sa Kosmeta posjetila Donju Gradinu (Foto: RTRS)

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov izjavio je da je posjeta Spomen-području Donja Gradina organizovana da bi se učenici družili, upoznali Republiku Srpsku i saznaju više o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u istoriji.

"Ova djeca iz raznih dijelova Kosova i Metohije nikada se ni između sebe nisu sastala u ovakvom broju, a jedan od ciljeva projekta jeste da se upoznaju sa našim učenicima, te da im Republiku Srpsku pokažemo u najboljem svjetlu", rekao je Arlov novinarima.

On je zahvalio svima koji su pomogli realizaciju šestog programa "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske", a posebno Ministarstvu prosvjete i kulture, kabinetu predsjednika Republike i Vladi Republike Srpske, porodicama, opštinama i gradovima, koji su prihvatili djecu sa Kosova i Metohije.

"Ova djeca će nekada možda biti i značajni ljudi, na funkcijama u Republici Srpskoj i Kosovu i Metohiji i sigurno nikada neće zaboraviti ove izlete, druženja, prijateljstva i našu posvećenost srpskom narodu na Kosovu", rekao je Arlov.

Direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković izjavila je da su tokom današnje posjete, kroz izložbu "Koncentracioni logor Јasenovac 1941." učenicima predstavljene činjenice o formiranju Nezavisne Države Hrvatske i najvećeg logora na ovom području u Drugom svjetskom ratu.

"Smatram ovu posjetu veoma značajnom, jer će djeca moći lakše da sagledaju nacionalnu istoriju Srba", naglasila je Tulekovićeva.

Ona je zahvalila Organizacionom odboru na čiju preporuku su djeca sa Kosova i Metohije posjetila Donju Gradinu.

Djeca s Kosmeta na Kozari  (Foto: Srna)

Djeca sa Kosova i Metohije danas su posjetila Nacionalni park "Kozara". Djeca su na Kozaru stigla sa svojim domaćinima iz Modriče, Šamca, Banjaluke, Gradiške, Novog Grada, Dervente i Prijedora.

Olivera Brdar, direktor Osnovne škole "Јovan Cvijić" iz Brezičana kod Prijedora, čiji su učenici primili 45 djece sa Kosmeta, potvrdila je da su djeca imala priliku da vide spomenik na Mrakovici, rad akademskog umjetnika Dušana DŽamonje, kao svjedočanstvo o tradicionalnoj slobodoljubivosti naroda ovog kraja.

"Posjetili su i Memorijalni zid na kojem su uklesana imena 9.921 poginulih partizana, kao i Istorijski muzej posvećen kozaračkoj epopeji", istakla je Brdareva.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije Milorad Arlov istakao je da je ovaj dio programa boravka djece sa Kosmeta podjednako važan, kao i boravak u porodicama da bi upoznali istoriju kraja koji su posjetili.

Najbolji učenici sa Kosova i Metohije borave u Republici Srpskoj od 17. do 24. juna, zahvaljujući Odboru za pomoć Srbima Kosova i Metohije, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske i predsjednika Vlade Republike Srpske, a u saradnji sa brojnim opštinama i osnovnim školama.

Tokom šest godina projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" u Srpskoj je boravilo 2.500 srpske djece s Kosmeta.

Izvor: RTRS ,SRNA