latinica  ћирилица
20/06/2017 |  14:11 | Autor: RTRS

Dogovorena posjeta predstavnika 40 kineskih kompanija

Direktor Agencije za promociju stranih investicija /Fipa/ BiH Gordan Milinić dogovorio je sa predstavnicima grada Ningbo iz Kine posjetu 40 kineskih kompanija BiH u oktobru.
Gordan Milinić - Foto: RTRS
Gordan MilinićFoto: RTRS

Direktor sektora za prekogranična ulaganja Ningboa Pan Јingming i Milinić zaključili su na sastanku u Sarajevu da postoji neiskorišteni potencijal za unapređenje saradnje između BiH i Ningboa u sektorima metalo-prerade, proizvodnje hrane, drvo-prerade, energetike, IT sektora, te da je potrebno intenzivirati kontakte.

Fipa će prilikom posjete privrednika iz Ningboa pripremiti prezentacije atraktivnih investicionih projekata, sastanke sa relevantnim ministarstvima na svim nivoima vlasti i vlasnicima projekata, te organizovati i posjete mogućim lokacijama za ulaganje, saopšteno je iz ove agencije.

Ningbo, grad sa više od sedam miliona stanovnika, ima 160.000 privatnih kompanija, od kojih su 21 na listi 500 vodećih privatnih preduzeća u Kini, kao i više od 360.000 manjih porodičnih firmi.

Proglašen je 2013. godine za jedno od najatraktivnijih odredišta za ulaganja u Kini, ali i za jedan od najaktivnijih gradova u širenju biznisa u inostranstvo. Među vodećim je i po broju industrijskih i bescarinskih zona.

Privatni sektor učestvuje sa gotovo 80 odsto u ukupnom bruto domaćem proizvodu Ningboa i pokriva 85 odsto radnih mjesta.

Posjeta kineske privredne delegacije grada Ningbo biće prva sektorski i projektno sistemski organizovana posjeta jedne privredne delegacije iz Kine, tokom koje će fokus biti staviljen na konkretne investicione i izvozno-orijentisane projekte i dogovore o saradnji, dodoje se u saopštenju.

Izvor: SRNA