latinica  ћирилица
20/06/2017 |  15:05 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Bijeljina: Protest izbjeglih i raseljenih lica (VIDEO)

U Bijeljini je održan protestni skup koji je povodom 20. juna, Međunarodnog dana izbjeglih i raseljenih lica, organizovalo Udruženje izbjeglica i socijalne pravde ''Pravda''.
Protest izbjeglih i raseljenih - Foto: RTRS
Protest izbjeglih i raseljenihFoto: RTRS

Izbjegli i raseljeni koji su se danas okupili na Trgu Kralja Petra Karađorđevića u Bijeljini zahtijevaju donošenje novog Zakona o izbjeglicama u BiH, formiranje fonda za pravičnu nadoknadu uništene imovine, stambeno zbrinjavanje izbjeglica u kolektivnom smještaju, te veću socijalnu pravdu u društvu.

Zahtjeve su uputili svim relevantnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH.



Za posljednje dvije decenije moralo se riješiti pitanje izbjeglica u BiH, smatraju građani okupljeni u Udruženju izbjeglica i socijalne pravde ''Pravda '', ukazujući prvenstveno na imovinske i ekonomske probleme ove populacije.

- Po pokazateljima kojim barataju ministarstva u BiH ima još 98.000 izbjeglih i reseljenih, u Srpskoj 61 odsto, 16.000 u kolektivnim centrima, to su alarmantni podaci, kaže Dušan Stevanović, predsjednik Udruženja izbjeglica i socijalne pravde ''Pravda''.

Dejtonski mirovni sporazum Aneksom 7 garantuje novčanu nadoknadu uništene imovine, što je praktično moguće ostvariti jedino formiranjem Fonda za pravičnu naknadu u BiH,čemu se nadaju mnoge porodice koje se nisu vratile u svoje uništene kuće, niti imaju gdje da se vrate.

Јedan od zahtjeva udruženja "Pravda" je i da se prikupe demografski podaci o migraciji Srba 1992. godine i njihovim materijalnim gubicima u proteklom ratu.

- Skupljamo podatke za socijalnu kartu, da bismo mogli da napravimo demografsku kartu za materijalno potraživanje za sve ono što je ostalo u mjestu odakle su silom protjerani, pojašnjava Patar Mlađenović, iz Udruženjea "Pravda".

Zahtjevi koji se odnose na poboljšanje položaja izbjeglica, kao i penzionera i demobilisanih boraca, upućeni su svim relevantnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH, a od Ministarstva za izbjegla i raseljena lica BiH zatraženo je da predloži Zakon o izbjeglicama.