latinica  ћирилица
20/06/2017 |  16:47 | Autor: RTRS

Vulin: Nastavićemo da se borimo za naše penzionere

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da se Međunarodna organizacija rada nije izjašnjavala o tome da li protjerani Srbi iz Hrvatske imaju pravo na penzije, već da je dala mišljenje da li ta zemlja krši određene konvencije.
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC)

- To nije nikakva presuda. ILO je odgovorila na zahtjev sindikata penzionera da saopšti da li Hrvatska krši ili ne krši konvencije zato što ne isplaćuje penzije Srbima za period trajanja građanskog rata - rekao je Vulin.

On je naglasio da će Vlada Srbije nastaviti da se bori za penzionere i ukazao da godinama insistira na rješavanju ovog pitanja.

- Nije moguće da ste radili neko vrijeme, da imate radni staž i da se to ne priznaje. Nastavićemo da se borimo za naše penzionere - rekao je Vulin.

Hrvatski mediji javili su da je ILO zaključila kako Hrvatska nije dužna da penzionerima, pretežno srpske nacionalnosti, sa teritorije nekadašnje Srpske Autonomne Oblasti Krajina, isplati penzije za period od početka oružanih sukoba u Hrvatskoj do 1998. godine.

Izvor: SRNA