latinica  ћирилица
20/06/2017 |  17:46 ⇒ 21/06/2017 | 11:07 | Autor: RTRS

Ozbiljna prijetnja ili medijsko-obavještajni spin; da li je Banjaluka na meti terorista? (VIDEO)

Da li je Banjaluka nova meta terorističkih napada? Pojedini mediji prenijeli su da je OBA došla do informacija da se sprema napad na konzulate, ili neke od štićenih ličnosti.
Prijetnje Banjaluci - Foto: RTRS
Prijetnje BanjaluciFoto: RTRS

Sve to je navodno potrdio i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, koji je danas za našu televiziju to demantovao.

Bezbjednosni stručnjaci poručuju da je cilj plasiranje ovakvih informacija označavanje Republike Srpske kao nesigurnog područja.

Prema pisanju Euroblica, koji se poziva na izvor iz vrha bezbjednosnih agencija, OBA je navodno došla do informacija da postoji mogućnost napada na području Banjaluke, zbog čega je bezbjednost podignuta na najviši nivo.

Potencijalne mete napada su, prema njihovom izvoru, objekti i funkcioneri BiH iz Republike Srpske.

Navodna depeša sa upozorenjem poslata je na više adresa, a njeno postojanje je za Euroblic potrdio i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić. Za našu televiziju, Vilić samo dan poslije sve demantuje: "Ne raspolažemo informacijama o sigurnosnim prijatnjama na području Banjaluke."

Јedna od policijskih agencija, koja je navodno obaviještena o potencijalnoj prijetnji je, prema izvoru lista, i MUP Srpske, iz kojeg to demantuju: "Uprava MUP-a Republike Srpske je kontaktirala i Obavještajno-bezbjednosnu agenciju i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH. Provjerama je utvrđeno je da ne postoji nijedna informacija o mogućem terorističkom napadu na području Banjaluke."

Bilo bi u najmanju ruku čudno da informacije o navodnim mogućim napadima prije stignu do medija, nego do MUP-a i Agencija koje bi mogle nešto da učine u bezbjednosnom smislu, poručuje struka.

Ako bi neko mogao biti izložen terorističkim napadima u Srpskoj, to bi onda bile njene institucije, kažu bezbjednjaci, što u tim informacijama potpuno izostaje.

- Toga u ovoj informaciji uopšte nema, što cijelu stvar čini sumnjivom i više je smješta u sferu psihološke i medijske operacije, koja za cilj ima stvaranje određenog efekta haosa, destabilizacije prilika i jednostavno označavanja Srpsku kao jedno nesigurno područje gdje se može očekivati bilo šta, kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbjednost Banjaluka.

- Da li su te informacije zaista vjerodostojne ili se radi o nekoj vrsti spina, teško je u ovom času zaključiti. Јa mislim da je bezbjednosni sistem Republike Srpske kvalitetan, Srpska ima vrlo kvalitetnu i policiju, unutrašnje snage bezbjednosti, tako da mislim da bilo kakav napad na neki konzulat u Banjaluci teško da može da prođe, ističe Miroslav Lazanski, vojno-politički analitičar.

Sa ovakvim informacijama svakako treba biti oprezan, kažu stručnjaci. Više podataka ukazuje na to da se teroristi usmjeravaju prema BiH, što, navode, prije svega znači prema Republici Srpskoj, njenim liderima i strateškoj infrastrukturi.

Ekspert za bezbjednost DŽevad Galijašević ukazuje da je poseban problem odnos bezbjednosnih agencija na zajedničkom nivou, koje imaju saradnju sa terorističkim grupama: "Dakle, način na koji se ovdje liječe ranjenici ID i Al Kaide, način na koji dolaze i odlaze sa ratišta i umanjivanje uopšte značaja izvora terorističke prijetnje govori o ozbiljnoj zavjeri u kojoj učestvuju bezbjednosne agencije na zajedničkom nivou i političke strukture u Sarajevu."

Policija Republike Srpske veoma profesionalno i kvalitetno radi svoj posao, poručuju stručnjaci.

Vrlo je moguće, kažu, da neko u Sarajevu namjerno spinuje javnost, kako bi se zamaskirali drugi potezi.