latinica  ћирилица
20/06/2017 |  19:21 ⇒ 21/06/2017 | 09:11 | Autor: RTRS

Rokovi prošli, dogovora nema- spremaju li se radnici Šuma Srpske na štrajk? (VIDEO)

Da li će radnici Šuma Srpske u štrajk? Prije sedam dana, predstavnici Јedinstvene udružene sindikalne organizacije postavili su rok menadžmentu preduzeća da povuče sporni pravilnik o radu, kojim će, kako tvrde, primanja po radniku biti smanjena za 150 maraka.
Šume Srpske - najava štrajka - Foto: RTRS
Šume Srpske - najava štrajkaFoto: RTRS

Za sutra su najavili pres konferenciju. Generalni direktor "Šuma Srpske" Risto Marić tvrdi da nema razloga za štrajk, jer nikome od radnika ništa nije skinuto od plate.

Ili povlačenje Pravilnika o radu, ili generalni štrajk, tako su govorili prije sedam dana u jedinstvenom udruženju sindikalne organizacije Šume Srpske.

Pravilnik je, tvrde, donesen bez dogovora sa njima. Danas nisu željeli o ovome da govore, ali su najavili da će sutra na pres konferenciji govoriti o daljim postupcima kada je ovaj problem u pitanju.

-Ukliko se u roku od sedam dana ne povuče pravilnik koji je donesen jednoglasno i bez dogovora sa sindikatom, mi ćemo stupiti u generalni štrajk, kategorična je Slavica Elez, potpredsjednica Јedinstvene udružene sindikalne organizacije ЈP "Šume Republike Srpske".

Generalni direktor Risto Marić je, tvrde, izgubio povjerenje radnika, jer im je 16. maja obećao da neće primjenjivati Pravilnik o radu, da bi isti stupio na snagu 2.juna.

Marić tvrdi da nema razloga za štrajk. Optužio je ovu sindikalnu organizaciju za neistine i politikanstvo: "Njihovi zahtjevi su neopravdani, ja ne znam koga oni predstavljaju jer su oni registrovani ne kao sindikat već kao udruženje sindikalno koje djeluje kako djeluje."

Prijetnja štrajkom je posljedica skorih izbora u Savezu sindikata i njihove namjere da prikriju nelegalne radnje bivšeg Granskog sindikata, koji se predstavljao kao sindikat 'Šuma Srpske', ističe Marić.

Podsjetio je da je Vlada Srpske u junu prošle godine donijela odluku kojom su regulisana primanja u javnim preduzećima:"Mi smo na upravi donijeli pravilnik na osnovu odluke Vlade i taj pravilnijk usvojio je nadzorni odbor i ne vidim nijedan razlog da neko manipuliše, da kaže kako je to direktor donio poreko koljena."

Kao upozorenje zaposleni u više šumskih gazdinstava prošle sedmice su održali jednočasovne štrajkove zbog, kako kažu, nezakonitog donošenja Pravilnika o radu.

Marić je naveo, da je ovom sindikatu danas upućen zahtjev, u kojem se traži da u roku od 15 dana dokažu svoju reprezentativnost, kako bi eventualno mogli da pristupe pregovorima o kolektivnom ugovoru.