latinica  ћирилица
20/06/2017 |  19:34 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Crna Gora otvorila dva i zatvorila jedno poglavlje

Crna Gora otvorila je danas dva nova pregovaračka poglavlja sa EU - jedan o slobodnom kretanju robe i 22 o regionalnoj politici i koordinaciji strukturnih instrumenata, te privremeno zatvorila poglavlje 30 koje se odnosi na spoljne odnose.
Crna Gora - Foto: ilustracija
Crna GoraFoto: ilustracija

Na međuvladinoj konferenciji danas u Luksemburgu ocijenjeno je da, ispunjavanjem završnih mjerila i zatvaranjem poglavlja iz oblasti spoljnih odnosa, Crna Gora otpočinje novu fazu pregovaračkog procesa.

"Pohvaljena je istrajnost proevropske politike i kontinuitet reformi, usljed čega je Crna Gora, nakon pet godina pregovaračkog procesa, otvorila 28 od ukupno 33 poglavlja u kojima se vode pregovori i privremeno zatvorila tri", navodi se u saopštenju.

U obraćanju predstavnicima država članica i Evropske komisije, ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović rekao je da današnje zatvaranje poglavlja 30 predstavlja značajnu prekretnicu u pregovaračkom procesu.

- Ovo praktično znači da je Crna Gora, kada je riječ o pravilima i procedurama koje važe u oblasti međunarodne trgovine, razvojne politike i humanitarne pomoći, već gotovo postala dio EU - naveo je Pejović.

Naglašavajući značaj pregovaračkog procesa u poglavlju jedan o slobodnom kretanju robe, Pejović je ukazao da će reforme u ovoj oblasti pripremiti crnogorske kompanije za ravnopravno učešće na zajedničkom evropskom tržištu od pola milijarde stanovnika.

- Sa druge strane, usvajanje evropskih pravila u oblasti regionalne politike i upravljanja strukturnim fondovima, u okviru poglavlja 22, razviće našu sposobnost da kao buduća članica EU uspješno iskoristimo evropske fondove za bolji život naših građana i nakon članstva u EU -rekao je Pejović.

Predsjedavajuća delegacijom Savjeta EU, ministar evropskih poslova Malte Elena Dali pozdravila je dobar napredak Crne Gore u sprovođenju ključnih reformi i ispunjavanju uslova za članstvo u Uniji.

Predstavnik Evropske komisije, generalni direktor za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson pohvalio je napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava i pozvao na nastavak dobre dinamike reformskih procesa na planu evropskih integracija.

On je pozdravio konstuktivnu ulogu Crne Gore u oblasti regionalne saradnji i podršku koju Crna Gora pruža ostalim zemljama regiona u procesu pridruživanja EU.

Osmi sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje održan je ranije danas u Luksemburgu, kojim je predsjedavao Pejović.

Delegaciju EU, u ime visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federike Mogerini, predvodila je Dalijeva, dok je u ime Evropske komisije sastanak vodio Danijelson.

Izvor: SRNA