latinica  ћирилица
20/06/2017 |  20:05 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

"Zdravstvene ustanove da plaćaju redovno tekuće obaveze"

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić smatra da zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj moraju da plaćaju tekuće obaveze za poreze i doprinose i da im u tom slučaju računi neće biti blokirani.
Milenko Granulić i Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Milenko Granulić i Dragan BogdanićFoto: RTRS

- Stara dugovanja biće rješavana na potpuno drugi način. Nijedan račun zdravstvenih ustanova neće biti blokiran ukoliko redovno izmiruju obaveze za ovu godinu - rekao je Granulić Srni nakon sastanka sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Draganom Bogdanićem u Banjaluci.

Govoreći o ugovorima između Fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, Granulić kaže da sve zdravstvene ustanove ne mogu da servisiraju cjelokupne obaveze, zbog čega se mora tražiti odgovarajuće rješenje.

- Mora se sačiniti novi aneks ugovora između Fonda i zdravstvenih ustanova, pogotovo što Fond radi centralnu nabavku lijekova i medicinskog materijala za zdravstvene ustanove, a iznose tih računa im odbija od redovnih tranši - kaže on.

Granulić je naveo da Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske raspolaže informacijama da su pojedine zdravstvene ustanove, koje su trebale do danas da dobiju veći dio sredstava, dobile minimalne iznose.

- Tako je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci trebalo da dobije dva miliona KM da bi mogao da funkcioniše, ali im je na račun uplaćeno svega 200.000 KM - tvrdi Granulić.

On smatra da zdravstvenim ustanovama treba obezbijediti više novca, jer sa minimalnim sredstvima neće moći da građanima pružaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić ranije je rekao da je obaveza svih zdravstvenih ustanova u Srpskoj da redovno izmiruju svoje tekuće obaveze za poreze i doprinose.

- Zdravstvenim ustanovama koje plaćaju tekuće obaveze za poreze i doprinose neće biti blokirani računi - rekao je Bogdanić, komentarišući odluku Poreske uprave da zbog neplaćenih poreza i doprinosa blokira račune domovima zdravlja u istočnom dijelu Srpske.

Filijala Poreske uprave Republike Srpske u Istočnom Sarajevu blokirala je prošle sedmice račune zdravstvenim ustanovama koje su u njenoj nadležnosti zbog dugova za doprinose i poreze.

Izvor: SRNA