latinica  ћирилица
21/06/2017 |  08:52 | Autor: RTRS

Nastavak suđenja Stanišiću i Simatoviću

Iskazom drugog svjedoka optužbe danas će u Haškom tribunalu biti nastavljeno ponovljeno suđenje nekadašnjem šefu Državne bezbjednosti Srbije Јovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću.
Stanišić i Simatović - Foto: RTS
Stanišić i SimatovićFoto: RTS

Odbrana Simatovića dokazivala je juče pred Haškim tribunalom da je iskaz prvog svjedoka optužbe "RF-153" o djelovanju srpskog DB-a u Hrvatskoj 1991. godine zasnovan na neprovjerenim i nepotpunim informacijama.

Svjedok, bivši pripadnik DB Srbije, na ponovljenom suđenju Stanišiću i Simatoviću, nije odustao od svjedočenja da je DB Srbije bio akter ratnih zbivanja u Kninskoj Krajini, istočnoj Slavoniji i Baranji.

Branilac Vladimir Petrović tvrdio je da "Beli orlovi" nisu bili formacija Srpskog pokreta obnove /SPO/ Vuka Draškovića, kako je svjedok "RFЈ-153" izjavio, na šta je svjedok rekao da je "tako čuo", ali da nije čuo da je osnivač "Belih orlova" bio beogradski režiser Dragoslav Bokan, kako tvrdi odbrana.

Odbrana je navela da je član SPO Đorđe Božović, za kojeg je svjedok tvrdio da je bio među "Belim orlovima" u Belom Manastiru u oktobru 1991. godine, ubijen sredinom septembra u Lici, tako da nije mogao biti u Belom Manastiru.

Svjedok je kao tačnu prihvatio sugestiju branioca Petrovića da su se "tim krajevima kretali razni ljudi za koje se nije znalo ni ko su, ni šta su, ni ko ih je poslao, ni za koga, ni protiv koga rade".

Iskaz da su tada u Belom Manastiru srpski snajperisti ubijali ljude na ulicama, odbrana je ocijenila kao protivrječnu tvrdnju samog svjedoka da su iz tog grada već bile istjerane hrvatske snage.

Svjedok je ostao pri izjavi da je bio očevidac jednog takvog ubistva.

On je rekao da nije znao da je na dan kada je stigao u Knin, 15. maja 1991. godine bio održan referendum o nezavisnosti Hrvatske, ali je prihvatio sugestiju odbrane da su se u to vrijeme u zemlju vraćali "ustaški i četnički emigranti".

Svjedok je rekao da su se ustaški emigranti "uključili u redovne hrvatske snage", a da je "poznati četnički vojvoda, pop /Momčilo/ Đujić boravio na području Kninske krajine".

Od kraja Drugog svjetskog rata, kada je pobjegao u SAD, do smrti 1999. Momčilo Đujić nije se vraćao na teritoriju SFRЈ, u kojoj je smatran ratnim zločincem - prenijeli su beogradski mediji.

Poslije prvog suđenja, prvostepeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je 29. maja 2013. godine Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice, ali je Apelaciono vijeće ovog suda 2015. godine poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Bivši šef SDB Srbije Јovica Stanišić /66/ i njegov pomoćnik Franko Simatović-Frenki /67/ optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom rata u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine.

Izvor: Srna