latinica  ћирилица
21/06/2017 |  11:46 ⇒ 12:25 | Autor: RTRS

Saradnja u oblasti civilnog vazduhoplovstva između BiH i Češke

Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Јusko i češki ministar transporta Dan Tok potpisali su u Pragu zajedničku inicijativu u oblasti civilnog vazduhoplovstva s ciljem stvaranja okvira za saradnju u vezi sa osposobljavanjem nove generacije kontrolora vazdušnog transporta i međusobnim angažmanom stručnjaka u oblasti vazdušnog saobraćaja.
Sarajevo: Tok - Јusko - Foto: SRNA
Sarajevo: Tok - ЈuskoFoto: SRNA

Јusko je naglasio značajnim što će nakon okončanja obuke u Češkoj, kontrolori leta iz BiH u potpunosti preuzeti kontrolu vazdušnog prostora u BiH.

Tok je izrazio načelnu podršku prijedlogu ukidanja tranzitnih dozvola, dodavši da Ministarstvo transporta Češke o ovom pitanju prethodno mora da obavi konsultacije, o čemu će informisati delegaciju BiH.

Direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH /BHANSA/ Davorin Primorac predložio je međusobno ukidanje tranzitnih dozvola između BiH i Češke po modelu kakav BiH ima sa Slovačkom.

On je istakao značaj nedavno potpisanog ugovora o stručnom osposobljavanju 69 kontrolora letenja iz BiH u Češkoj, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Sastanku u Pragu prisustvovali su i sekretar Ministarstva komunikacija i transporta BiH Igor Pejić te zamjenici direktora Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH Nudžeim Rečica i Vlado Ćućilo.

Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi uputila je početkom juna na školovanje u Češku 69 kontrolora leta koji bi, po završetku obuke, trebalo da u potpunosti preuzmu kontrolu neba iznad BiH.

Na svečanoj ceremoniji u Mostaru označen je početak obuke kontrolora na Institutu za vazdušnu navigaciju Češke.

Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Јusko rekao je tada da bi BiH u oktobru 2019. godine trebalo da preuzme cjelokupnu kontrolu neba iznad BiH.

BHANSA je u junu 2014. godine raspisala konkurs za stipendiranje i stručno osposobljavanje kandidata za kontrolore na koji se prijavilo 2.215 kandidata.

Postupak selekcije obuhvatao je provjeru znanja engleskog jezika, test sposobnosti, intervju i ljekarski pregled radi utvrđivanja posebnog zdravstvenog kriterijuma.

Izvor: SRNA