latinica  ћирилица
21/06/2017 |  12:00 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Sindikat "Šuma Srpske": Uprava preduzeća da stavi van snage Pravilnik o radu (VIDEO)

Predstavnici Јedinstvene udružene sindikalne organizacije "Šuma Republike Srpske" zatražili su od uprave i generalnog direktora tog preduzeća da stave van snage Pravilnik o radu donesen u maju, kojim su smanjena primanja zaposlenih u ovom preduzeću.
Banjaluka: Sindikat Šume Srpske - pres - Foto: SRNA
Banjaluka: Sindikat Šume Srpske - presFoto: SRNA

Primjenom novog pravilnika o radu u Šumama Srpske, radnicima će biti smanjene plate za 100 do 150 maraka, što je neprihvatljivo, kažu iz Јedinstvene udružene sindikalne organizacije "Šuma Republike Srpske".

Zamjenik predsjednika Sindikata Slavica Elez rekla je da će Sindikat od sutra početi sa najavama štrajkova i protesta zbog smanjenja plata zaposlenih u ovom preduzeću i uplitanja generalnog direktora u rad Sindikata.

Ona je rekla da je Sindikat ranije donio odluku o štrajku, ali da se mora ispoštovati Zakon o štrajku u pogledu najave i određivanja datuma održavanja.

Direktor ЈP "Šume Srpske" Risto Marić tvrdi da je sporni pravilnik stavio van snage i da se ovaj sindikat bavi politikanstvom i manipulacijom radnika. Uvjeren je da sve rade zbog lične koristi.

"Јa garantujem radnicima da im se plata neće umanjiti ni za jednu marku dok god se ne potpiše jedinstveni kolektivni ugovor u Šumama Srpske. Ovaj pravilnik se neće primjenjivati dok god se ne potpiše kolektivni ugovor sa reprezentativnim sindikatom”, rekao je Marić.

Upravo Јedinstveni udruženi sindikat Šuma Srpske tvrdi da su jedini reprezentativni. Direktor preduzeća tvrdi drugačije jer se u međuvremenu pojavio još jedan sindikat, za koji jedni kažu da je legalan, a drugi tvrde suprotno.

“Garantujem da smo mi jedini reprezentativni sindikat. Oni su tamo skupili nekih 1.300 potpisa, a ja mogu sada odgovorno da kažem da je većinu tih potpisa napisala jedna osoba", tvdi Dušan Marković, predsjednik Јedinstvene udružene sindikalne organizacije "Šuma Republike Srpske".

Direktor Marić tvrdi da su u ovom sindikatu 2007. godine propustili da izaberu jedinstvenog predstavnika sindikata, jer se tada 46 pravnih jedinica spojilo u jednu.

"Ne može predsjednik granskog sindikata da bude predsjednik Sindikata Šuma. Ovaj sindikat ni nakon 10 godina još nije izabrao predsjednika, a on je jedini reprezentativan”, ističe Marić.

Pregovori o novom kolektivnom ugovoru trebalo bi da počnu najdalje 1. jula. U međuvremenu, komisija unutar Јavnog preduzeća trebalo bi da odluči koji od ova dva sindikata je reprezentativan.