latinica  ћирилица
21/06/2017 |  12:34 ⇒ 22/06/2017 | 08:31 | Autor: RTRS

U nedjelju obilježavanje "Proboja koridora" (VIDEO)

Predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović najavio je da će u nedjelju, 25. juna, na Dugoj njivi kod Modriče, biti obilježeno 25 godina od završetka vojne akcije "Proboj Koridora", u kojoj je stradalo 415 najboljih srpski boraca, dok ih je više od hiljadu ranjeno.
Koridor - pres -
Koridor - pres

Savanović je istakao da, zarad poginulih i stradalih u oslobodilačkim ratovima, srpski narod treba da čuva u sebi i upozorava na istorijske događaje, kako bi opstao na ovim prostorima.

"Zahvaljujući snazi srpske vojske i volji i odlučnošću srpskog naroda, te njegovom patriotizmu i želji da se ostane na svom prostoru, proboj koridora se desio na Vidovdan, 28. juna", rekao je Savanović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

On je dodao je taj dan duboko ukorijenjen u svijesti srpskog čovjeka kao dan slobode i otpora tuđinu.

Savanović je na konferenciji za novinare u Banjaluci podsjetio da su borbe za proboj koridora počele 18. i 19. juna, kako bi se uspostavio kontinuitet između istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske, koji je prekinut u ljeto 1992. godine nakon što je Hrvatsko vijeće odbrane zauzelo Modriču.

"Dovedeno je u pitanje snabdijevanje hranom, gorivom, lijekovima i svime onim što je bilo potrebno za život zapadnog dijela Republike Srpske, gdje je bitisalo oko miliona i po stanovnika", rekao je Savanović.

Posljedica tog prekida komunikacije, dodao je on, bilo je i umiranje 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka, zbog nedostatka kiseonika.

"Na žalost srpskog naroda, tada je rezolucijom UN-a donesena odluka da svi civilni letovi sa aerodroma u BiH i Reublici Srpskoj Krajini budu zabranjeni", istakao je Savanović.

On je naveo da su ti događaji ubrzali aktivnosti Vojske Republike Srpske, prevashodno Prvog Krajiškog korpusa, uz pomoć brigade MUP-a Republike Srpske Krajine i Istočnobosanskog korpusa, da se organizuje proboj iz okruženja, te da se uspostavi kontinuit između istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović naveo je da će obilježavanje proboja koridora početi u 9.00 časova Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Svetog velikomučenika cara Lazara.

On je dodao da je u 11.00 časova predviđen parastos, a potom će biti položeno cvijeće na spomen-obilježje palim borcima.

"Obraćanje zvaničnika planirano je u 12.00 časova, a u 12.30 časova biće održan kulturno-umjetnički program", rekao je Milunović.

Konferenciji za noinare prisustvovao je i svajetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite general Milan Torbica.

Probojem "Koridora" prekinuta je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

U ovoj operaciji poginula su 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika MUP-a Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je 1.129 ranjeno.

Odluka o proboju koridora donesena je 18. juna 1992. godine da bi se deblokirao zapadni dio Republike Srpske, gdje je u okruženju bilo oko milion i po stanovnika.

Direktan povod za akciju "Koridor života" bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Izvor: RTRS/SRNA