latinica  ћирилица
21/06/2017 |  12:35 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Srebrenica: Obilježeno 25 godina od stradanja Srba u Ratkovićima (VIDEO)

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća za pokoj duša ubijenih i polaganjem cvijeća kod spomen-obilježja danas je u srebreničkom selu Ratkovići obilježeno 25 godina od stradanja dvadeset četvoro Srba iz ovog sela.
Srebrenica: Ratkovići - pomen - Foto: SRNA
Srebrenica: Ratkovići - pomenFoto: SRNA

Parastos je služen kod spomenika koji su svojim stradalim srodnicima i komšijama podigli preživjeli mještani koji su i danas, kao i svake godine na današnji dan, došli iz raznih krajeva Republike Srpske i Srbije da odaju poštu i pokažu da ih ne zaboravljaju i da čekaju pravdu za zločin koji je ovdje počinjen, a za koji još niko nije odgovarao.

Cvijeće su položile delegacija Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Boračke organizacije, kao i delegacija Srba zaposlenih u Skupštini opštine.

Obilježavanje sjećanja na stradanje ovog sela i njegovih stanovnika prilika je da se preživjeli Ratkovićani okupe i druže, barem jednom u godini, jer još nemaju uslova za povratak budući da im kuće nisu obnovljene i da nije izgrađen put do ovog sela oko 40 kilometara udaljenog od Srebrenice.

Јake muslimanske snage, u ranu zoru 21. juna 1992. godine, sa više strana su upale u udaljeno srebreničko selo Ratkoviće, ubijajući nezaštićene civile, pljačkajući i paleći sve što su zatekli.

U ovom selu, naseljenom malobrojnim staračkim domaćinstvima, muslimanska vojska svirepo je ubijala žene, starce, slijepe i gluvonijeme, a potom ih spaljivala u njihovim kućama.

Milena Stanojević pobjegla je u obližnji šumarak i, zahvaljujući sumraku i magli, ostala živa. Na kućnom pragu ubili su joj muža Stanoja, a oca Obrena Bogićevića zaklali pred kućom.

Pričala je da su pucali sa svih strana. Kada su ušli, počeli su da kolju, pljačkaju i pale sve što su stigli. One koje su zatekli u kućama ubili su i zapalili. Mještani koji su se uspjeli sakriti slušali su užasne krike i jauke srodnika i komšija koje su klali, sjekli i ubijali tupim predmetima.

Preživjeli Srbi prisjećaju se da je ujutro oko 4.30 časova počela pucnjava, urlikanje i lupanje nekim metalnim predmetima sa svih strana oko sela. Pričaju kako su čuli uzvike "Alahu, ekber!" , "Hvataj ih žive!", "Kolji redom - ne troši municije!"...

Zahvaljujući jutarnjoj magli i dobrom poznavanju terena dio stanovnika uspio je da se sakrije i spase od sigurne smrti gledajući skriveni u šiblju kako muslimanski vojnici čine zlodjela po selu.

O tome šta su vidjeli i čuli rijetki preživjeli spremni su da svjedoče, jer za ovaj, kao i za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju niko nije kažnjen.

Broj očevidaca se smanjuje, jer umiru i pitanje je da li će neko od preživjelih dočekati da Tužilaštvo i Sud BiH procesuiraju nekog počinioca zločina u Ratkovićima da bi oni ispričali kako su ubijani Srbi u ovom selu i ko je to učinio.

Mještani Ratkovića ne vjeruju u pravosudne organe BiH i ističu da počinioce zločina jedino može stići Božija pravda.

Za ratni zločin nad Srbima u Ratkovićima bili su optuženi Ibro Јakubović i Huso Salihović, ali ih je Okružni sud u Bijeljini oslobodio obrazlažući takvu odluku nedostatkom pouzdanih dokaza da su oni počinili zločin.

Predsjednik srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branislav Vasiljević rekao je Srni da ova organizacija i preživjeli članovi porodica ubijenih iz ovog sela nastavljaju borbu za istinu i pravdu i da nikada neće odustati od zahtjeva da odgovaraju počinioci zločina nad Srbima u ovom i ostalim srebreničkim selima.

"Ovdje je počinjeno etničko čišćenje i očigledne su genocidne namjere napadača koji su ubijali sve redom što su stigli te pljačkali i palili i uništavali srpsku imovinu i groblja da bi zatrli sve tragove srpskog postojanja na ovom prostoru i za te zločine niko nije odgovarao, što je neprihvatljivo", istakao je Vasiljević.

Predsjednik srebreničke Boračke organizacije Gojko Simić ukazao je na opstrukciju Tužilaštva i Suda BiH kada je riječ o predmetima zločina nad Srbima i ocijenio da je sramota za pravosuđe BiH da za 25 godina još nije izrečena nijedna presuda za brojne zločine počinjene nad Srbima u srebreničkoj opštini, gdje su muslimanske snage počele etničko čišćenje u aprilu 1992. godine, uništavajući i ubijajući sve što je srpsko.

Ratkovići su na današnji dan 1992. godine potpuno spaljeni i uništeni. Od oko 60 kuća i 200 stanovnika u ovom selu obnovljene su samo četiri, u kojima povremeno živi sedmoro ljudi. Te kuće obnovljene su sredstvima Vlade Republike Srpske.

Da je tu postojalo veliko selo svjedoči još poneka zidina koja nije potpuno zarasla u šiblje i ostrugu, djelimično obnovljeno seosko groblje kao i spomenik podignut stradalim mještanima.

Obilježavanje 25 godina od stradanja i odavanje pošte ubijenim Ratkovićanima organizovao je Odbor za obilježavanje značajnih datuma stradanja srpskog naroda Srebrenice.

Izvor: SRNA