latinica  ћирилица
21/06/2017 |  12:50 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Služen parastos svirepo ubijenim Srbima na Miljevačkom platou

U organizaciji Udruženja porodica nestalih i poginulih "Suza", u Crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos kojim je obilježeno 25 godina od ubistva 40 srpskih teritorijalaca na Miljevačkom platou kod Drniša u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini.
Beograd: Miljevički plato - parastos - Foto: SRNA
Beograd: Miljevički plato - parastosFoto: SRNA

Član Udruženja "Suza" Dragana Đukić podsjetila je na svirepost Hrvatske vojske i način na koji je na današnji dan prije 25 godina ubijeno 40 Srba na Miljevačkom platou, iako je bilo potpisano primirje.

"Oni su bačeni u krašku jamu i to nije bilo dovoljno, na njih su bačeni psi i mačke da završe zločin. Bačeno je smeće, a nakon dva meseca jama je ekshumirana", rekla je Đukićeva novinarima.

Ona je dodala da dvanaest posmrtnih ostataka nije identifikovano, zbog lošeg stanja u kome su se nalazili, podsjećajući da u to vrijeme nije bilo DNK metode.

"I dan-danas tih 12 humki stoje na kninskom groblju, nisu ekshumirani. Zna se kojih dvanaest, ali se ne zna ko je ko", pojasnila je Đukićeva.

Ona je navela da za ovaj zločin niko nije odgovorao do sada, te da su procesi u toku.

"Najteže je porodicama, koje nisu sahranile svoje članove i to ih boli, jer ni poslije 25 godina ne mogu da pronađu mir i spokoj u svom domu", istakla je Đukićeva.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da je zločin na Miljevačkom platou prvi veliki zločin nakon dolaska snaga UN na to područje.

"Dugi niz godina konstatujemo surovu činjenicu da u Hrvatskoj nema političke volje da se kazne počinioci zločina nad srpskim teritorijalcima, vojnicima i civilima i ja se plašim, da je dugo neće ni biti", rekao je Linta.

On je dodao da je ključni problem to što "velike zapadne sile" i dalje vode politiku dvostrukih standarda, prema kojoj su "za sve događaje devedesetih godina prošlog vijeka u Hrvatskoj i u regionu zapadnog Balkana krivi isključivo Srbi".

"Hrvati, Bošnjaci i Albanci su tobože nevine žrtve, koje su vodile nekakve oslobodilačke ratove. Takva politika i dalje stvara tenzije i probleme u regionu, proizvodi i dalje mržnju i plašim se da tu neće biti sudskog pomaka u narednom periodu", naveo je Linta.

On očekuje da novi tužilac za ratne zločine Srbije Snežana Stanojković principijelno insistira na kažnjavanju svih ratnih zločinaca bez obzira na to koje su nacionalnosti.

"To znači da uputi jasan zahtev Tužilaštvu u Zagrebu sa dokazima o ratnim zločinima nad Srbima. Ako hrvatsko Tužilaštvo odbije da podigne optužnice, očekujem da to učini naše Tužilaštvo, ne samo za zločin na Miljevačkom platou, nego protiv naredbodavaca i počinilaca svih zločina nad Srbima tokom ratova devedesetih godina", naveo je Linta.

Nakon parastosa žrtvama zločina na Miljevačkom platou članovi porodica i građani položili su u Tašmajdanskom parku vijence na Spomenik poginulim Srbima u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka.

Izvor: Srna