latinica  ћирилица
21/06/2017 |  14:17 ⇒ 14:22 | Autor: RTRS

Poreska uprava: Izdat 31 prekršajni nalog na ukupan iznos kazne od 18.500 KM

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske izvršili su 53 kontrole evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa i u 29 slučajeva utvrdili nepravilnosti, te izdali 31 prekršajni nalog na ukupan iznos kazne od 18.500 KM.
Poreska uprava Republike Srpske - Foto: RTRS
Poreska uprava Republike SrpskeFoto: RTRS

Inspektori su za 17 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Ova mjera izrečena je poreskim obveznicima Restoran "304" Zvornik, Konoba "Kum" Sokolac, DOO "Haitong" podružnica dva Zvornik, "Sporti šiša laundž" Zvornik, Kafe bar "Šumadija" Trebinje, S.P. "Amići" Trebinje, Kafe bar "Koloseum" Trebinje, Kafe bar "Vajt bar" Trebinje.

Ista mjera izrečena je i Pekari "Zlatno zrno" Istočno Novo Sarajevo, Ribnjak-restoran "Toplik" Istočno Novo Sarajevo, SUR "Konoba-plus" Rogatica, UR "Romanijski raj" Sokolac, Restoranu "Romanija" Sokolac, "BK kompani" Rogatica, UR "Bonafides" Vlasenica, T.R. "Levis šop big" Prijedor i T.R. "Veliks" /Velix/ Ugljevik.

U Poreskoj upravi Republike Srpske podsjećaju da ove pojačane kontrole vrše u okviru ranije najavljene kampanje "Korak preduzmi, račun uzmi", koja se sprovodi na većem broju medija u Srpskoj i čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga Srpske.

Na taj način su i najavljene intenzivnije kontrole inspektora na terenu sa ciljem preventivnog djelovanja na građane i poreske obveznike.

"Tada smo i najavili da će osim preventivnog djelovanja, u okviru ove jednomjesečne kampanje biti i pojačan rad inspektora Poreske uprave Republike Srpske na terenu, koji će kontrolisati poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze", navode iz Poreske uprave.

U saopštenju se navodi da je u posljednje vrijeme uočen pad discipline poreskih obveznika kod izdavanja fiskalnih računa, dok, s druge strane, i građani nedovoljno koriste zakonsku mogućnost da za kupljenu robu i izvršene usluge uzimaju fiskalni račun i na taj način daju svoj doprinos na suzbijanju sive ekonomije.

Poreska uprava Republike Srpske poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane poziva da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem imjel adrese /kontakt@poreskaupravars.org/ ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave Republike Srpske.