latinica  ћирилица
21/06/2017 |  14:25 ⇒ 14:54 | Autor: RTRS

Zvizdić: Prioriteti BiH su razvoj, vladavina prava, bezbjednost i saradnja

Evroatlantske integracije ostaju temeljni prioritet BiH uz ekonomski razvoj, vladavinu prava i bezbjednost, te regionalnu saradnju i pomirenje, izjavio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

U saopštenju Savjeta ministara BiH navodi se da je Zvizdić tokom suserta sa Grupom prijatelja BiH u Evropskom parlamentu u Briselu istakao da se BiH nalazi na dobrom putu, sa pozitivnim ekonomskim pokazateljima, ali da je potrebna i stalna podrška njenih prijatelja u evropskim institucijama.

On je izrazio zadovoljstvo što BiH ima unutar Evropskog parlamenta svoje iskrene prijatelje koji govore u njeno ime i čestitao im prvu godišnjicu postojanja.

"Budućnost BiH je u Evropskoj uniji i ona nema alternativu, ali Evropa mora biti prisutna i aktivna u regionu, a politika otvorenih vrata stalno aktuelna", rekao je Zvizdić u obraćanju evroparlamentarcima na sastaku kojem je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Poslanik Evropskog parlamenta iz Hrvatske Ivica Tolić je rekao da je BiH strateški najvažnija zemlja regije, koja je ujedno i ključ stabilnosti i bezbjednosti zapadnog Balkana.

On je izrazio neupitnu podršku evroparlamentaraca Hrvatske evropskom putu BiH, a posebno što skorijem sticanju statusa zemlje kandidata.

Zvizdić se u odvojenim susretima sastao i sa evropskim parlamentarcima Francom Bogovičem, Ivanom Јakovčićem i jednim od inicijatora formiranja Grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu Јasenkom Selimovićem, koje je upoznao o političkoj situaciji u BiH, reformskim procesima i napretku zemlje u evroatlantskim integracijama.

Bogović je ponovio neupitnu podršku evropskom putu BiH i istakao da je želja i cilj evroparlamentaraca da BiH postane zemlja privlačna za mlade ljude.

Tokom dana Zvizdić se sastao i sa evroparlamentarcima iz Slovenije Romanom Tolc, Ivom Vajglom i Alojzom Peterleom koje je upoznao sa važnošću što skorijeg sticanja statusa zemlje kandidata za BiH.

Zvizdić je rekao da su odnosi BiH i Slovenije dobri i prijateljski i da to pokazuje kontinuirana podrška Slovenije u evroatlantskim institucijama.

U popodnevnim časovima Zvizdić će se sastati sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju i politike susjedstva Јohanesom Hanom, a nakon toga i sa evroparlamentarcima Hrvatske iz Grupe Evropskih narodnih partija.

Izvor: SRNA