latinica  ћирилица
21/06/2017 |  14:47 | Autor: RTRS

Kojić: Primijeniti iskustva Јad Vašema

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je Srni da način na koji funkcioniše Memorijalna ustanova za žrtve i heroje Holokausta Јad Vašem može biti smjernica institucionalnom djelovanju nadležnih u Srpskoj kada je riječ o kreiranju nacionalne kulture pamćenja.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je istakao da je posjeta Memorijalnoj ustanovi Јad Vašem potvrdila opravdanost nastojanja nadležnih iz Republike Srpske da se iskustva najrelevantnije institucije za istraživanje, memorijalizaciju i obrazovanje o Holokaustu i genocidima, barem djelimično, primijene u Republici Srpskoj.

"Јedan od rezultata ove posjete biće i stručno usavršavanje predstavnika Centra već krajem jula, koje će biti realizovano u saradnji sa drugim institucijama Republike Srpske", naveo je Kojić.

Prema njegovim riječima, delegacija Centra je u Izraelu imala priliku da razgovara sa predstavnicima Јad Vašema, kao i sa direktorom Kancelarije "Simon Vizental" centra u Izraelu Efraimom Zurofom.

"Akcenat smo stavili na moguće modele saradnje naše dvije institucije, a zaključeno je da za to postoji osnov. O detaljima ćemo naknadno razgovarati", rekao je Kojić.

On je objasnio da način na koji funkcioniše Јad Vašem, odnosno, odjeljenja za obrazovanje, istraživanje i memorijalizaciju, kao i čuvanje arhivske građe, mogu biti "smjernica institucionalnom djelovanju nadležnih u Srpskoj u smislu kreiranja nacionalne kulture pamćenja".

"Pristup dokumentovanju stradanja Јevreja u Drugom svjetskom ratu može nam poslužiti, kako metodološki, tako i koncepcijski dodatno unaprijediti i ubrzati realizaciju projekata započetih u prethodnim godinama", ocijenio je Kojić.

On je dodao da je u Јad Vašemu vidio brojne srednjoškolce, vojnike, obične građane, koji se sa posebnim pijetetom odnose prema žrtvama i stradanju svog naroda, što je nesporno rezultat institucionalnog kreiranja kulture pamćenja.

"Centar je ove godine organizovao `Dane sjećanja` na srpske žrtve, upravo zbog potrebe da se u Srpskoj razvija kultura pamćenja jer smo se vodili onom premisom da `onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše sadašnjost i projektuje budućnost generacijama koje dolaze`", naveo je Kojić.

Delegacija Centra, koja je u Izraelu boravila od 15. do 18. juna, sastala se ovom prilikom i sa šefom Predstavništva Srpske Arijem Livneom.

Izvor: SRNA