latinica  ћирилица
21/06/2017 |  14:56 ⇒ 14:56 | Autor: RTRS

Organizacija starješina VRS: Protiv prenosa vojne imovine u vlasništvo BiH

Predsjedništvo Organizacije starješina Vojske Republike Srpske /VRS/ oštro se protivi otimanju vojne imovine koja se prenosi u vlasništvo BiH protivpravno i bez saglasnosti institucija Srpske.
Skupština starješina VRS (arhiva) - Foto: RTRS
Skupština starješina VRS (arhiva)Foto: RTRS

Ova organizacija smatra da taj proces moraju zaustaviti predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, jer je ta imovina vlasništvo entiteta prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

U saopštenju Organizacije starješina VRS ističe se da program "Partnerstvo za mir" pruža dovoljno prostora institucijama BiH za punu saradnju sa NATO-om i članicama tog vojnog saveza.

Starješine VRS poručuju da je neophodno da Narodna skupština ponovo zauzme stav u vezi sa Akcionim planom za članstvo /MAP/, za koji je Predsjedništvo BiH 2009. godine podnijelo aplikaciju NATO-u.

"Zaključkom Narodne skupštine iz 2005. godine date su smjernice za pregovore oko reformi Oružanih snaga BiH, koje bi pružile osnovu za uključenje u evroatlanske integracije, ali ne i članstvo u NATO savezu", ističu iz ove organizacije.

Organizacija starješina smatra da ovakav zaključak nikome ne daje pravo da pod plaštom MAP-a otuđuje imovinu VRS, zahtijeva promjenu Ustava BiH i direktno se miješa u unutrašnja pitanja BiH.

"Protivimo se članstvu u NATO-u i pozivamo institucije Srpske da preispitaju stav prema Alijansi tražeći mišljenje građana putem referenduma", navodi se u saopštenju.

Izvor: SRNA