latinica  ћирилица
21/06/2017 |  15:25 ⇒ 18:08 | Autor: RTRS

Izrađene karte klizišta za teritoriju Republike Srpske (VIDEO)

Zavod za geološka istraživanja Republike Srpske izradio je karte klizišta za teritoriju Republike Srpske, kao i detaljnije karte za klizišta u tri najugroženije lokalne zajednice - Banjaluku, Zvornik i Lopare. Izrađena je i brošura pod nazivom "Kako živjeti sa klizištima" kao praktična pomoć urbanistima, privrednicima i građanima.
Karte klizišta za teritoriju Republike Srpske - Foto: RTRS
Karte klizišta za teritoriju Republike SrpskeFoto: RTRS

Formiranje digitalne baze podataka o klizištima u Srpskoj stvorilo je preduslove za izradu karata rizika koje pokazuju vjerovatnoću pojave klizišta u budućnosti, kao vid preventivnog djelovanja.

"Suština ovih karata je da su događaji iz prošlosti ključ budućnosti, tako da što više imamo ulaznih podataka karte će biti pouzdanije, kvalitetnije i detaljnije", rekao je Cvjetko Sandić, viši stručni saradnik Republičkog zavoda za geološka istraživanja. 

Karte će biti korištene za izradu prostorno- planske dokumentacije, pravilno trasiranje puteva i izgradnju druge infrastrukture, posebno u lokalnim zajednicama koje prati veći rizik. Količina podzemnih i površinskih voda u direktnoj je vezi sa pojavom klizišta.

Hidrolog Bojan Јolović ističe da kada je intenzitet padavina veći od 60 milimetara, dolazi do aktivacije značajnog broja klizišta. Stručnjaci zavoda pritekli su u pomoć lokalnim zajednicama u maju 2014. kada se u vidu elementarne nepogode aktivirao veći broj klizišta.

Karte rizika od klizišta obuhvataju geološku građu terena, nagibe, padavine i obraslost i izgrađenost pojedinih područja. Stručnjaci zavoda koji ovih dana obilježava 25 godina rada pripremaju i kartu rizika od zemljotresa.