latinica  ћирилица
21/06/2017 |  15:26 ⇒ 18:09 | Autor: RTRS

ANURS: Osposobljen mehanizam stalne proizvodnje energije (VIDEO)

Odlukom Savjeta Evrope da do 2020. godine u ukupnoj proizvodnji energije bude zastupljeno 20 odsto iz obnovljivih izvora, pridržila se i Republika Srpska. U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske predstavljen je rezultat petogodišnjeg rada laboratorije za solarnu energiju.
Solarni panel - Foto: RTRS
Solarni panelFoto: RTRS

U solarnoj laboratoriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske osposobljen je i stavljen u funkciju dvoosni rotirajući fotonaponski sistem, odnosno mehanizam koji proizvodi energiju u svako doba dana.

Predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović objasnio je da mehanizam prati kretanje sunca od izlaska do zalaska.

"Ovo je veliki napredak i značajno je ne samo za Akademiju, već i za Republiku Srpsku i šire", rekao je Kuzmanović novinarima u Banjaluci pred početak prezentacije završnog dijela istraživanja u solarnoj laboratoriji.

Kuzmanović je istakao da su naučne organizacije u svijetu usmjerene na pronalazak alternativnih izvora energije, kao i u Republici Srpskoj, gdje su u planu određeni projekti u tom smislu, poput izgradnje eko-toplane u Banjaluci, ali i primjena energetske efikasnosti u objektima.

Ministarstvo nauke i tehnologije, koje je u posljednjih šest godina izdvojilo 5 miliona maraka za istraživanje, od početka pruža podršku i ovom projektu. Za 13 opština i gradova u Srpskoj, već je urađeno mjerenje za mogućnosti u korišćenju solarne energije.

Akademik Dragoljub Mirjanić, koordinator projekta, smatra da je moguće uraditi "solarni atlas" za cijelu Republiku Srpsku, kako bi investitori, prvenstveno iz Austrije, mogli znati gdje je najbolje i najefikasnije iskoristiti sunčevu energiju u Srpskoj.

"Najpovoljnije je u Trebinju i okolini. S druge strane, ako je prevelika temperatura i neadekvatno strujanje vjetra onda je manja proizvodnja električne energije", istakao je Mirjanić.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić rekao je da ovakvi projekti imaju podršku Ministarstva, te naveo da su prethodnih godina uložili oko pet miliona KM u primjenjena razvojna istraživanja i oko 1,4 miliona KM u opremanje naučnoistraživačkom opremom.

Solarna laboratorija otvorena je 2012. godine kao rezultat rada na naučno-istraživačkim projektima iz oblasti obnovljivih izvora energije, posebno solarne.

Dobijeni rezultati se mogu koristiti za tehnoekonomske analize isplativosti izgradnje solarnih elektrana u realnim uslovima.