latinica  ћирилица
21/06/2017 |  17:23 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

U Prijakovcima kod Banjaluke održani "Dani maline" (VIDEO)

Manifestacija "Dan maline", na kojoj su se učesnici upoznali sa organskom proizvodnjom ovog voća, održana je u Prijakovcima kod Banjaluke. Ministarstvo poljoprivrede u ovoj godini ima dva ogleda u zasadu malina, sorte vilamet i miker, u kojima se malina gaji po metodama organskog đubrenja i zaštite.
"Dani maline" u Prijakovcima - Foto: RTRS
"Dani maline" u PrijakovcimaFoto: RTRS

Јedna od rijetkih koja se odlučila na organsku proizvodnju maline je Zorica Lakić iz Banjaluke, koja je prije dvije godine podigla zasad na šest dunuma. Prije desetak dana počela je sa prvom berbom, koja će, nada se, biti uspješna.

"Berba je počela prije desetak dana. Urod je nekih 700 - 800 kilograma po dunumu, ali ako ne obezbijedimo vodu, možda se maline osuše", kaže Zorica.

Organski uzgoj maline, tvrde u resoru za pružanje stručnih usluga ministarstva poljoprivrede, može biti isplativiji od konvencionalnog načina, jer je cijena otkupa viša. Prošlogodišnja cijena maline uzgojena na konvencionalan način kretala se od 3,3 do 3,5 maraka.

"Cijene malina iz organskog uzgoja kod ovih ljudi kreće se od četiri do pet 4-5 maraka.Oni nisu htjeli da idu na visoke cijene od 5, sedam ili 10 maraka, jer je trenutna cijena maline na tržištu šest maraka", ističe Bojan kecman iz resora.

Sertifikacija malinjaka neophodna je da bi se razdvojio organski proizvod od neorganskog, a time bi malinari i lakše obezbijedili plasman na tržište, poručuju u resoru.

"Niko vama neće vjerovati ako kažete da je to što prodajte bezbjedno i organsko, ukoliko nemate nikakav sertifikat", ističe Kecman.

Većina poljoprivrednika odlučuje za manje podizanje manjih zasada jer je glavni problem plasman maline.