latinica  ћирилица
21/06/2017 |  19:37 | Autor: RTRS

VMRO-DPMNE: Zaev ne može sam da odlučuje

Makedonska opoziciona stranka VMRO-DPMNE izrazila je zabrinutost povodom namjera premijera Zorana Zaeva da potpise sporazum o dobrosusjedstvu sa Bugarskom i traži od njega da saopšti šta je dogovoreno na sastanku sa bugarskim kolegom Bojkom Borisovim u Sofiji.
VMRO-DPMNE (Foto: kanal5.com.mk) -
VMRO-DPMNE (Foto: kanal5.com.mk)

Funkcioner VMRO-DPMNE Trajko Veljanovski rekao je na konferenciji za novinare u Skoplju da takve teme zadiru u identitet makedonskog naroda i ne mogu biti "ekskluzivni interes niti Zaeva, niti njegove stranke SDSM".

- Ove teme su natpartijske. Za nas je razumljivo da susjedna Bugarska ima svoje interese i da ih brani i zastupa, ali ne možemo i necemo da prihvatimo da Zaev sam da odlučuje o temama koje su od interesa Makedonije - kaže Veljanovski, koji je i bivši predsjednik Sobranja.

On kaže da je etnogeneza makedonskog naroda posebna i da je zbog toga izuzetno opasno da se govori o zajedničkoj istoriji.

Zaev je danas završio dvodnevnu posjetu Bugarskoj, prvu nakon što je preuzeo funkciju premijera.

Makedonski premijer je nakon sastanka sa bugarskim kolegom najavio potpisivanje sporazuma o dobrosusjedstvu, ali i ispravljanje grešaka iz udžbenika istorije koje dovode do reagovanja susjednih država.

Izvor: SRNA