latinica  ћирилица
21/06/2017 |  19:52 | Autor: RTRS

Novca od MMF-a neće biti uskoro, zato je stigao od Elektroprenosa BiH (VIDEO)

BiH stoji na tankom ledu, kada je u pitanju aranžman sa MMF-om. To su danas potvrdili premijeri Republike Srpske i Federacije BiH - Željka Cvijanović i Fadil Novalić. Kažu da novca od ove finansijske institucije u skorije vrijeme neće biti. Ipak, u entitetske budžete stiže novac iz Elektroprenosa BiH.
Fadil Novalić i Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Fadil Novalić i Željka CvijanovićFoto: RTRS

Elektroprenosu je drugu godinu za redom finansijski izvještaj napisan bez rezerve i to je napisao spoljni revizor, ponosno ističu i direktor Matan Žarić i akcionari, premijeri entiteta – Željka Cvijanović i Fadil Novalić. Na sjednici je podijeljen novac.

Skupština akcionara Kompanije za prenos električne energije "Elektroprenos BiH" donijela je danas u Banjaluci odluku o raspodjeli dobiti ove kompanije u iznosu od 7,4 miliona KM, od čega će Republici Srpskoj pripasti 2,9, a FBiH 4,1 milion KM.

Preostali iznos sredstava namijenjen je za rezerve "Elektroprenosa BiH".

Ipak, novac od MMF-a se uskoro neće dijeliti, jer se stanje na nivou BiH ne mijenja. Toga su svjesna oba premijera.

"Јa ne vidim poentu da pregovaramo nanovo. Ako će se tamo naći, a naći će se sigurno, isti ili slični uslovi – čemu onda pregovori? Mi imamo jedan aranžman koji nismo u stanju da održimo, a znamo da će se neke obaveze preslikati u novom aranžmanu", rekla je Cvijanović.

Aranžman čeka zbog neriješenog problema sa akcizama – na putarine se mora odvajati više novca, rekao je Fadil Novalić. U Vašingtonu su, kaže, jasno rekli da neće još dugo gledati kroz prste.

"Rekli su: Nije to vječno vrijeme koje vam dajemo, jer mi imamo svoje propozicije, ali zbog složenosti i zbog nastojanja EU da pomogne BiH da uhvatimo taj korak, naročito u ekonomskoj reformi ćemo tolerisati još neko vrijeme", istakao je Novalić.

Premijerka Srpske kaže da nije optimistična da će vlast na nivou BiH u ovom sazivu uopšte riješiti taj zastoj. Time će se, kaže, najvjerovatnije baviti nova vlast, 2019. godine.