latinica  ћирилица
22/06/2017 |  08:02 | Autor: RTRS

Američki ministar odbrane okrivio Sjevernu Koreju za smrt studenta

Američki državni sekretar Reks Tilerson i ministar odbrane DŽim Matis razgovarali su sa dvojicom kineskih predstavnika kojima su rekli da SAD zahtjeva od Kine da izvrše veći politički i ekonomski uticaj, kako bi se obuzdali sjevernokorejski nuklearni i raketni program.

Matis okrivio Sjevernu Koreju zbog studenta Oto Varmbiera koji je umro nakon puštanja iz sjevernokorejskog zatvora.

"Ponovili smo da Kina ima diplomatsku odgovornost da izvrši veći ekonomski i diplomatski pritisak na režim, ukoliko žele da spriječe dalju eskalaciju u regionu", rekao je Tilerson, prenosi Rojters.

On je dodao da američki predsednik namerava da poseti Kinu ove godine, signalizirajući time da Tramp želi da unapredi odnose sa Pekingom.

Američki ministar odbrane DŽim Matis okrivio je Sjevernu Koreju zbog studenta Oto Varmbiera koji je umro nakon puštanja iz sjevernokorejskog zatvora gde je proveo 17 mjeseci i dodao da je njegovo držanje u zatvoru bilo nehumano, zbog čega američko strpljenje sa Pjongjangom polako nestaje, prenosi AFP.

Varmbier (22) je bio u komi zbog oštećenja mozga koje je dobio u zatvoru u Severnoj Koreji, u kome je bio 18 mjeseci zbog krađe političkog postera iz hotela.

"Vidjeti mladog čoveka koji odlazi tako zdrav i koji se vraća kući skoro mrtav. Ovo nadilazi bilo kakvo razumijevanje prava i reda, humanosti, odgovornosti prema bilo kom ljudskom biću", rekao je Matis nakon sastanka sa kineskim zvaničnicima, sa kojim su on i državni sekretar Reks Tilerson razgovarali o Sjevernoj Koreji i drugim regionalnim problemima.

Prema njegovim riječima, ono što je primjetno jeste stalna provokacija i ponašanje mimo svakog pravila.

Izvor: RTS, Tanjug